Harvinainen rikos: R-kioskilta varastettiin kassakaappi, jossa oli paljon passeja

Vantaalaiseen kioskiin kohdistunut varkaus on erittäin harvinainen.

Passien joutuminen varkaiden käsiin R-kioskeilta on erittäin harvinaista. Marko Happo

Matti Pietiläinen

Vantaalainen R-kioski joutui viime viikolla erittäin harvinaisen varkauden kohteeksi. Varkaat veivät kioskista kassakaapin, jossa oli useita luovuttamattomia passeja.

– Tämä tapaus on erittäin harvinainen. Se ei ole ensimmäinen, mutta äärimmäisen harvinainen, lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen poliisihallituksesta kommentoi.

Piipposen mukaan varkaiden käsiin ei ole päätynyt R-kioskeilta passeja edes vuosittain. Poliisi on toimittanut vuodesta 2012 lähtien uudet, tavalliset passit R-kioskien kautta niitä hakeneille.

Hän korostaa prosessin luotettavuutta: vuodesta 2012 alkaen on kadonnut muuten kuin varkauden yhteydessä alle viisi passia. Tänä aikana passeja on luovutettu R-kioskien kautta 2,5 miljoonaa.

– Prosessi on sillä tavalla seurattavissa, että saamme sen jokaisessa vaiheessa etappitiedot passikirjan kulkemisesta. Jos joku passikirja on ollut liian kauan tietyssä vaiheessa niin, ettei seuraavaa etappitietoa ole tullut, se huomataan hyvin pian. Toistaiseksi lähes kaikki passikirjat ovat löytyneet.

Valmistuksesta luovutukseen ulottuvassa ketjussa passeja on varastettu vain viime vaiheesta, R-kioskeilta.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tilannekeskuksesta vahvistetaan, että passeja sisältävä kassakaappi varastettiin viime viikon keskiviikon ja torstain välisenä aamuyönä. R-kioski oli varkauden aikaan suljettuna.

Passien tarkkaa määrää poliisi ei tässä vaiheessa kerro. Myös R-kioski vaikenee.

R-kioski Oy:n johdosta viestitetään, ettei passeihin liittyvien asioiden kommentointi kuulu R-kioskin rooliin, vaan lausunnot antaa poliisi.

Suomen R-kioski on osa Reitan Groupin alaista Reitan Convenience -yhtiötä, johon kuuluu myös useita vastaavia kioskiketjuja muissa Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Viime viikolla varastetut passit päätyvät todennäköisesti sellaisenaan joidenkin muiden käyttöön.

– Koko ajan yleisempi väärinkäytösten muoto on se, että käytetään alunperin aidoilla perusteilla myönnettyä passia, mutta sen käyttäjä on joku muu kuin henkilö, jolle passi on alunperin myönnetty, Piipponen kertoo.

Entistä monimutkaisemman turvapainotekniikan myötä väärentäjien on yhä vaikeampi väärentää passeja uskottavasti alusta asti.

– Väärentäminen vähenee ja väärinkäytökset liittyvät yhä useammin aitoon, oikeaan passiin.

Poliisi ilmoittaa Piipposen mukaan kadonneista ja anastetuista passeista mahdollisimman pian myös kansainvälisiin järjestelmiin.

– Kun poliisille tekee katoamis- tai anastusilmoituksen, passi peruutetaan ja siitä tehdään kansainvälinen kuulutus. Kuulutus menee Schengen-alueen ja Interpolin järjestelmiin, joten passi jää rajatarkastuksissa kiinni.

Kadonneiden tai anastettujen passien määrä on Piipposen mukaan lisääntynyt räjähdysmäisesti parissa vuodessa esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa.

– Passeja ilmoitetaan entistä enemmän kadonneiksi, vaikka ne eivät ole oikeasti kadonneet. Sitten haetaan uutta passia, ja leikisti kadonnut passi on jo muussa käytössä.

Suomessa ilmiötä ei ole ainakaan vielä näkynyt.

– Olemme seuranneet kehitystä pari vuotta hyvin tiiviisti juuri lähialueen valtioiden kehityksen takia. Emme ole havainneet, että meillä kadonneiden ja anastettujen passien määrä olisi erityisessä kasvussa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut