Tutkimus: Tunti liikuntaa päivässä kumoaa istumatyön haitat

Erityisen haitallista on television ääressä istuminen: sen vaikutuksen kumoavat vain fyysisesti aktiivisimmat.

Istumatyön haitallisia terveysvaikutuksia voi kumota päivittäisellä liikunnalla, tutkimus kertoo. KSML

Teppo Koskinen

Tunti reipasta liikuntaa joka päivä kumoaa istumatyön aiheuttamaa ennenaikaisen kuoleman riskiä, yli miljoonan ihmisen terveys- ja liikuntatietojen seurantaan perustuva tutkimus esittää.

Tutkimus on julkaistu lääketieteellisessä aikakauslehdessä Lancetissa. Tutkimus on tehty analysoimalla uudelleen aiempien aktiivisuustutkimusten aineistoa.

Tulosten mukaan pitkään kestävä istumien yhdistettynä olemattomaan aktiivisuuteen on kaikkein haitallisinta. Sen sijaan ihmisillä, jotka istuivat kahdeksan tuntia päivässä ja olivat liikunnallisia, oli selvästi alhaisempi ennenaikaisen kuoleman riski verrattuna kahdeksan tuntia istuviin mutta vähän liikkuviin.

Tutkimusta johtaneen norjalaisen professorin Ulf Ekelundin mukaan istumatyötä tekeville ei teroittaa tarpeeksi liikunnan tärkeyttä.

– Tunti fyysistä aktiivisuutta päivittäin on ihanne, mutta jos se ei ole mahdollista, niin edes jonkinlaisen liikunnan harjoittaminen päivittäin voi auttaa (ennenaikaisen kuoleman) riskin alentamisessa, Ekelund sanoin Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Tutkimuksen mukaan television ääressä istuminen on työpöydän ääressä istumista haitallisempaa. Tähän ovat tutkimuksen mukaan todennäköisesti syynä televisiota katsellessa harjoitettavat muut epäterveelliset tavat kuten napostelu tai illallisen jälkeen television ääreen istuminen, mikä voi vaikuttaa aineenvaihduntaan.

Kolmen tunnin mittainen istuminen television äärellä nostaa tutkimuksen ennenaikaisen kuoleman riskiä kaikilla paitsi fyysisesti kaikkein aktiivisimmilla, tutkimuksessa päätellään.

Lähde:

BBC

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut