Euroopan nuorten parlamenttiin kuuluva: "Kansainvälisten istuntojen päätöslauselmat lähetetään usein poliitikoille"

Kuopiolainen Juulia Jääskeläinen (kolmas vasemmalta) ja siilinjärveläinen Rebecca Kiiski (neljäs oikealta) osallistuivat Euroopan parlamentin järjestämään European Youth Event -tapahtumaan Strasbourgissa muiden Euroopan nuorten parlamenttiin kuuluvien suomalaisnuorten kanssa. EYP FINLAND

Taru Puustjärvi

Kiinnostaisiko pohtia ajankohtaisia asioita yhdessä muiden eurooppalaisten nuorten kanssa ja päästä edustamaan Suomea kansainvälisissä edustustehtävissä? Tämä on mahdollista Euroopan nuorten parlamentissa (European Youth Parliament, EYP).

Eurooppalaisia nuoria yhdistävän järjestön yhtenä tavoitteena on antaa nuorille käytännöllisiä oppimiskokemuksia parlamenttisimulaatioiden kautta, jotka sisältävät etukäteen annettujen aiheiden ja ongelmien ratkomista.

Viisi vuotta EYP:ssä mukana ollut siilinjärveläinen Rebecca Kiiski, 21, päätti lähteä mukaan toimintaan lukiossa pidetyn esitelmän kautta. EYP:ssä mukana ollessaan hän on päässyt käymään yli 20 tapahtumassa seitsemässä eri maassa.

Kuopiolainen Juulia Jääskeläinen, 17, puolestaan tuli mukaan EYP:n toimintaan vuonna 2014 opettajan mainostuksesta innostuneena.

Jääskeläinen pääsi Lahden kansallisen istunnon kautta edustamaan Suomea Itävallan kansallisistuntoon huhtikuussa.

Kiiski puolestaan on edustanut Suomea EYP:n valitsemana esimerkiksi Ukrainassa.

Istunnoissa Kiiski ja Jääskeläinen ovat ratkoneet muun muassa ympäristöongelmia ja ihmisoikeuskysymyksiä muiden nuorten kanssa.

Suomen kansallinen komitea EYP Finland järjestää vuosittain neljä alueellista istuntoa ja yhden kansallisen istunnon. Istuntojen kautta on mahdollista päästä edustamaan Suomea ulkomaille.

Vaikka EYP:n toiminta ei ole suoraa vaikuttamista, se antaa Jääskeläisestä hyvän mahdollisuuden verkostoitumiseen.

Kiisken mukaan EYP rohkaisee nuoria saamaan äänensä kuuluviin.

– Kansainvälisten istuntojen päätöslauselmat lähetetään usein poliitikoille nähtäväksi, Kiiski kertoo sähköpostin välityksellä.

Parasta EYP:ssä on kaksikon mielestä se, että sitä kautta pääsee tutustumaan eri maiden nuoriin.

– On ollut tosi kiva saada kavereita esimerkiksi Itävallasta, Azerbaidžanista ja Irlannista, Jääskeläinen kirjoittaa sähköpostitse.

Kiiski ja Jääskeläinen pääsivät EYP:n mukana myös Euroopan parlamentin järjestämään eurooppalaisille nuorille suunnattuun European Youth Event -tapahtumaan Strasbourgiin, Ranskaan toukokuussa.

Toista kertaa järjestetty tapahtuma keräsi 7 500 nuorta ympäri Eurooppaa.

Tapahtumassa oli esimerkiksi paneelikeskusteluja ja asiantuntijoiden luentoja yhteiskunnallisista teemoista. Tapahtuman pääteemat olivat muun muassa sota ja rauha sekä paikalleen jämähtäminen ja innovatiivisuus työmaailmassa.

– Jokaisessa aktiviteetissa tarjottiin mahdollisuus osallistua keskusteluun ja tuoda esille omat mielipiteensä ja ideansa, Kiiski summaa.

EYP Finland etsii koko ajan uusia nuoria mukaan toimintaansa.

Alueellisiin istuntoihin voi osallistua neljän hengen ryhminä loka–marraskuussa.

Ryhmistä parhaat valitaan kansalliseen istuntoon Tampereelle.

– Vaikka kielitaidostaan olisikin vähän epävarma, niin ehdottomasti kannattaa lähteä kokeilemaan, Jääskeläinen kannustaa.

EYP:ssä pääsee myös etenemään. Jääskeläinen aikookin jatkaa syksyllä tapahtumajärjestäjänä Kempeleessä järjestettävässä alueellisessa istunnossa, ja Kiiski lähtee Latviaan järjestämään valintapaneelia.

Euroopan nuorten parlamentti (European Youth Parliament, EYP) perustettiin vuonna 1987 Ranskassa.

EYP on koulutuksellinen järjestö, jonka tavoitteina on muun muassa kannustaa nuoria ottamaan osaa Eurooppa-politiikkaan ja lisätä nuorten tietämystä Euroopasta.

EYP toimii tällä hetkellä 40 maassa, myös Suomessa. EYP Finlandin toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja sen toiminnan järjestämisestä vastaavat jäsenet.

Mukaan toimintaan voi ilmoittautua EYP Finlandin nettisivuston kautta. Neljän hengen ryhmän ilmoittauduttua alueistuntoon ryhmä jaetaan komiteoihin ja heille annetaan ongelma ratkaistavaksi. Ongelma ja sen ratkaisu esitetään istunnossa muille.

Alueistunnoista voi päästä edustamaan kansallisiin istuntoihin ja sitä kautta kansainvälisiin istuntoihin.

Suomessa paikallisjärjestöjä on viisi. Itä-Suomen paikallisjärjestö on perustettu vuonna 2011. Paikallisjärjestön keskuksena toimii Kuopio. EYP Itä-Suomen hallituksen puheenjohtajana toimii siilinjärveläinen Saskia Kiiski. Paikallisjärjestöön voi tutustua Facebook-ryhmän (EYP Itä-Suomi) kautta.

Lähteet: Eyp.org, eypfinland.org, Rebecca Kiiski ja Juulia Jääskeläinen

Kirjoittaja on lukiolainen, joka oli Savon Sanomilla kahden viikon työharjoittelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.