Nainen kuoli leipäjonossa Kuopiossa - jonottajat eivät antaneet tilaa ensihoitajille

Jaana Kangas

Iäkäs nainen menehtyi leipäjonossa Kuopion keskustassa Lapinlinnankadulla torstaina puolen päivän aikaan. Noin 70-vuotias nainen oli saapunut ensimmäisten joukossa hakemaan ruokakassia, kun hän oli kaatunut maahan suorilta jaloilta.

Lähellä ollut nuori nainen aloitti välittömästi elvytyksen ja soitti hätäkeskukseen. Naista yritettiin elvyttää noin 30-40 minuuttia, mutta mitään ei ollut tehtävissä, Kuopion ruoka-apu ry:n projektivastaava Päivi Tolppanen kertoo. Tolppanen arvelee, että nainen menehtyi sydänkohtaukseen.

- Iäkkäiden ihmisten kohdalla tulee aina mieleen, että olisiko se voinut johtua näistä helteistä.

Paikalle jouduttiin kutsumaan poliisi turvaamaan hoitohenkilökunnan työrauha, sillä jonottajat eivät antaneet tilaa ambulanssin henkilökunnalle.

Tolppanen arvelee, että jonottajat eivät väistäneet, koska olivat uteliaita, ahneita ja nälissään. Myös pelko ilman ruokaa jäämisestä saa pitämään omasta jonopaikasta tiukasti kiinni.

- Sama toistuu, kun tullaan ruokakuorman kanssa paikalle, Tolppanen sanoo.

Ruokajakelu jatkui sen jälkeen, kun vainaja oli viety pois paikalta. Ruokakassin kävi hakemassa torstaina 148 ihmistä.

Tolppanen kertoo olevansa järkyttynyt tapauksesta ja haluaa välittää Kuopion ruoka-avun puolesta surunvalittelut menehtyneen omaisille ja läheisille.

- Hän ei tiennyt ruokajonoon lähtiessään, että se on hänen viimeinen reissunsa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.