Nerkoon kanava kasvoi nälästä

Nerkoon kanavaa on laajennettu kahteen otteeseen rakennusvuosien jälkeen. Mirja Lehikoinen käveli nyt ensimmäistä kertaa kanavan kirkonkylän puoleista rantaa. Matias Honkamaa

Jaana Martikainen

Kaikki tässä voisi olla niin kuin silloin ennen. Puut kurottavat taivaaseen, jossa joutsenet huutavat. Vesi on suora, ei värettäkään sen pinnassa.

Jos historian tuntee, sen voi nähdä tässä.

Ihmiset, jotka kaivavat viimeisillä voimillaan kylmää maata. Selät, joiden ryhti rapistuu päivä päivältä. Suut, jotka ovat vailla ruokaa.

Näky katoaa, kun Kajaanista Helsinkiin lentävä kone jättää äänensä ilmaan. On taas vuosi 2016.

Toukokuussa 1866 Nerkoon kannaksella Lapinlahdella on tehty töitä jo kaksi kuukautta.

Kanavan kaivutyöt on aloitettu maaliskuussa kahdensadan paikallisen miehen voimin.

Nälkävuodet ovat kiirehtineet töiden aloittamista ja senaatti on päättänyt pikavauhdilla Kuopion ja Iisalmen kulkuväylän parannustöistä. Väelle on saatava töitä, että on vara ruokaan.

Vaikka työmaa on tarkoitettu paikalliselle väestölle, jo huhtikuussa kanavatyömaalla huhkii 1 500 henkeä. Väkeä on tullut Kainuusta ja Pohjanmaaltakin.

– Hätä on ollut kova. Tänne on tultu kaukaakin, kun on kuultu, että täällä on töitä, sanoo Mirja Lehikoinen, kun kävelee pitkin Nerkoon kanavan pientareita.

Lehikoinen on Lapinlahti-Seuran sihteeri ja eläkkeellä oleva historianpettaja. Nerkoon kanavan syntytarina on hänelle tuttu, mutta suuri osa lapinlahtelaisistakin on tarinan jo unohtanut. Osa ei ole siitä kuullutkaan.

Heille kanava vain on. On aina ollut.

Kanava kaivettiin niin sanottuna hätäaputyönä. Palkka oli 80 penniä päivältä, heikkokuntoisille 50 penniä.

Lisäksi kaivajille jaettiin hieman ruisjauhoja pettujauhojen sekaan laitettavaksi. Heinäntekoaikaan palkkaa vielä alennettiin, että työvoimaa hakeutuisi myös maatilojen töihin. Silloin heikoin työntekijäaines jäi kanavalle, joukossa paljon naisia ja lapsia.

Heikkokuntoiset työntekijät sairastuivat ravinnon puutteessa. Ihmiset tekivät henkensä kaupalla raskasta työtä, joka samalla vei viimeisetkin voimat.

Kulkutaudit levisivät turveasunnoissa, kelvottomissa tuvissa ja riihissä, joissa työläiset asuivat. Sairaudet sikisivät likaisissa ja ahtaissa kämpissä. Vartavasten perustetuissa sairaaloissa tilat täyttyivät niin, että potilaita julistettiin tarinan mukaan kiireesti kuolleiksi vaikka nämä vielä hengittivät.

Nerkoon kanavatyömaalla vuosina 1866–1868 menehtyneiden lukumäärä vaihtelee historiankirjoissa välillä 92–159. Todellisuudessa luku on ollut huomattavasti suurempi, sillä kuolleiden vaimojen ja lapsien määrästä ei ole tietoa.

– Eikä ulkopaikkakuntalaisia miehiäkään varmasti kirkon kirjoihin merkitty, Mirja Lehikoinen sanoo.

Kirkonkokouksessa jopa pohdittiin, pitäisikö ulkopaikkakuntalaisten vainajien tienaamista palkoista verottaa tietty ”multaraha” haudankaivajan maksun lisäksi.

Nerkoon kanavan rakentaminen alkoi Onkiveden puoleisesta päästä.

Ensin puhdistettiin maa lumesta. Sitten ruvettiin hakkaamaan routaista maata.

– Kun ajattelee sitä, että työ on aloitettu talvella ja työvälineinä on ollut vain lapioita ja rautakankia, on se ollut raskasta työtä.

Koko työaikana työmaalla oli vain yksi voimakone, höyrypumppu, joka oli niin vanha, ettei se ehtinyt pitää kaivantoa vapaana vesistä.

Kanavaa tehtiin kolme ja puoli vuotta. Syksyn 1868 jälkeen taudit saatiin kuriin ja työmaasairaala voitiin sulkea.

Nerkoon kanavan vihkiäiset pidettiin syyskuussa 1869.

Kuopiosta saapui Nerkoolle Lilli-laiva, juhlavieraat ihastelivat, hurrasivat, maistelivat boolia ja herkkuja.

Viiden kilometrin päässä, Lapinlahden kirkon kupeessa, lepäsivät maan sylissä nälkään kuolleet kanavatyöläiset.

Nälkään kuolleiden muistomerkki pystytettiin Lapinlahdelle vuonna 1968. Anna meille jokapäiväinen leipämme. Niin lukee kylmän kiven kyljessä vanhan hautausmaan päädyssä.

Lähteet: Mirja Lehikoinen, Nerkoon kyläkirja (toim. Leo Puurunen), Suomen kanavien historia (Turkka Myllykylä)

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut