Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toiviainen: Vihapuheeseen ei pidä turtua

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on huolissaan poliittisen retoriikan koventumisesta esimerkiksi maahanmuuttoon ja islamiin liittyvissä asioissa.

– On huolestuttavaa, jos suvaitsematon, halveksuva ja solvaava puhetyyli yleistyy. Se muuttuu hyvin nopeasti vihapuheeksi, ja sellaisella ei ole sananvapaussuojaa.

Poliittisen retoriikan rajat ovat nousseet taas julkiseen keskusteluun perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen ja Sebastian Tynkkysen Facebook-kirjoittelun vuoksi.

Hakkarainen kirjoitti perjantaina Nizzan terrori-iskun jälkeen, että "kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja". Tynkkynen puolestaan yhdisti tiistaina Facebook-kirjoittelussaan islamin ja terrorismin. Hän muun muassa kirjoitti Suomessa olevan sitä turvallisempaa, mitä vähemmän maassa on muslimeja.

Tynkkynen jatkoi aiheesta kirjoittelua Facebookissa keskiviikkona.

– Niin kauan, kun imaamit eivät irtisanoudu Muhammadin vahingollisista opetuksista ja esimerkistä, jatkuvasti uudet muslimit räjäyttelevät itseään Allahin nimeen. Ja tämän kyllä tietävät muslimit itsekin. He tietävät, mikä ongelma heidän yhteisöllään on. Yksittäiset teot länsimaissa uskalletaan tuomita, mutta ei niiden oikeuttajaa, Tynkkynen kirjoittaa.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Hakkaraisen kirjoittelusta ja epäilee häntä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, aikooko poliisi aloittaa esitutkinnan Tynkkysen kirjoittelusta.

Toiviainen ei halua ottaa kantaa Tynkkysen ja Hakkaraisen yksittäistapauksiin, koska jo alkaneen ja mahdollisen rikostutkinnan on edettävä syyttäjälle poliisin kautta. Hänen mukaansa rikosoikeudelliset seuraamukset kohdistuvat kuitenkin nopeasti henkilöihin, jotka esittävät syrjiviä lausuntoja.

– Jos on kysymys rasistisesta syrjinnästä, niin se on hyvin vakavaa. Se myös täyttää hyvin nopeasti rikosoikeudellisetkin kriteerit, Toiviainen sanoo.

Toiviainen toivoo, että poliittiset puolueet ottavat tarvittaessa kantaa edustajiensa ja jäseniensä edesottamuksiin ja ennaltaehkäisevät vihapuheen syntymistä. Hän muistuttaa, että rikoslaki on yksi viimeisistä keinoista puuttua asiaan.

– Yleisestihän ollaan sitä mieltä, että kukaan ei kannata vihapuhetta tai halua sitä. Tällaista saattaa sitten kuitenkin ihmisten retoriikassa ja puheissa olla. Jonkinlaista kurinpalautusta myös puolueissa on syytä tehdä, jos keskustelu luisuu ei-hyväksyttäväksi, Toiviainen sanoo.

Politiikan tutkija Erkka Railo Turun yliopistosta arvioi tiistaina, että perussuomalaiset pelaa maahanmuuttokeskustelussa kaksilla korteilla. Hänen mukaansa puolueen johto välttelee aiheen kommentointia, mutta antaa kansanedustajien ja muiden poliitikkojen tuoda puolueen kantaa esille.

STT ei tavoittanut keskiviikkona perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Sampo Terhoa tai puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsaloa kommentoimaan asiaa.

Toiviainen haluaa, että vihapuheelle ei turruta oikeusjärjestelmässä tai muuallakaan yhteiskunnassa.

– Olisi huolestuttavaa, jos poliisi ei tutkisi, syyttäjä ei syyttäisi ja tuomioistuimet jättäisivät tuomitsematta rikokset niiden yleisyyden vuoksi, Toiviainen sanoo.