Suomessa levitetään aiempaa vahvempia huumeita

Asta Tenhunen

Suomessa levitetään vahvempaa amfetamiinia kuin aiemmin. Keskusrikospoliisin mukaan amfetamiinin vahvuus on noussut poikkeuksellisen paljon.

Samaan aikaan myös salakuljetettavien erien koot ovat kasvaneet huomattavasti.

Muutokset amfetamiinin keskipitoisuuksissa on huomattu keskusrikospoliisin laboratoriossa, jossa huume-erät tutkitaan. KRP pitää yllä myös seurantaa viranomaisten huumetakavarikoista. Luvuissa ovat mukana poliisin lisäksi tullin tekemät rikostutkinnat.

Amfetamiini on yksi yleisimmin käytetty vahva huume Suomessa. Sen käyttö on yleistä läpi koko maan.

Viime vuonna viranomaisten paljastamien amfetamiinierien keskipitoisuudet olivat 26 painoprosenttia. Aiemmin 2000-luvulla keskipitoisuudet ovat yleensä olleet 15–17 prosenttia.

– Keskipitoisuuden voimakas kasvu kertoo siitä, että ainetta on saatavilla runsaasti. Amfetamiinin suuret määrät ja korkea pitoisuus ovat merkki, että amfetamiinin lähtöaineita on saatavilla helposti Länsi-Euroopassa kuten Belgiassa ja Hollannissa, jossa amfetamiinia valmistetaan, erikoistutkija Jari Leskinen KRP:stä kertoo.

– Amfetamiinin valmistamiseen käytettäviä kemikaaleja valvotaan hyvin Länsi-Euroopassa, mutta rikollisilla on näköjään hyvät keinot kiertää valvontaa.

– Kun lähtöaineita on saatavissa niukasti, se näkyy nopeasti Suomessakin keskipitoisuuden alenemisena. Nyt lähtöaineiden hyvä saatavuus on nostanut pitoisuuksia voimakkaammin kuin kymmenkunnan viime vuoden aikana.

Tänä vuonna vahvan amfetamiinin takavarikkojen rinnalla huomattiin toinen uusi ilmiö.

– Keväällä tuli selkeästi esille, että Suomeen on tullut runsaasti poikkeuksellisen vahvaa metamfetamiinia.

Asia havaittiin muun muassa jätevesitutkimuksissa, mutta myös poliisin omissa rikostutkinnoissa ja takavarikkoerien laboratoriokokeissa.

Amfetamiini on synteettinen yleinen huumausaine ja metamfetamiini sen samankaltainen johdannainen.

– Aina aiemmin metamfetamiinia on tullut markkinoille, kun amfetamiinista on ollut niukkuutta. Nyt tilanne on erikoinen, kun katukaupassa on molempia vahvoja aineita rinnakkain.

– Metamfetamiinia on tullut ilmi paitsi pääkaupunkiseudulla, niin myös maakuntien kasvukeskuksissa.

Asiaan vaikuttaa paitsi tarjonta ulkomailta Suomeen, niin myös Suomessa oleva kysyntä. Huumeiden käytön on arvioitu lisääntyneen.

– Suomessa on vakiintunut käyttäjäkunta amfetamiinille ja metamfetamiinille. On kiinnostava seurata, tuleeko molempia aineita edelleen ilmi yhtä aikaa. Sen näkee vasta pidemmässä seurannassa.

Tarjonta ja kysyntä näkyvät myös siinä, missä mittakaavassa salakuljetuksia organisoidaan.

– Aiemmin kymmenen kiloa amfetamiinia oli melkoinen takavarikko Suomessa. Nyt takavarikot voivat olla sata kiloa kerralla.

Muissa huumeissa vastaavia isoja muutoksia ei näy, sillä amfetamiini on kovan luokan huumeiden käyttäjien päätuote Suomessa.

– Myös kokaiinin pitoisuudet vaihtelevat välillä paljon, mutta aineen käyttö on marginaalista verrattuna amfetamiiniin.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut