Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäkulkija kylillä - Lapinlahden Ulpas on helmi keskellä metsää Viitostien varressa

Savon Sanomien kesäsarja Kesäkulkija kylillä vie lukijan paikkoihin, joissa kotiseutu avautuu uudella tavalla.

Valitut paikat eivät ole niitä kaikkein tutuimpia lehden levikkialueen kuntien kesävierailukohteita vaan paikkoja, joissa kannattaa käydä, vaikka aiemmin ei olisi paikasta kuullutkaan.

Sarjan aloittaa Lapinlahden Ulppaan lampi.

Kohtuullisen ihanata.

Pikkupisto Viitostien vauhtirallista ja kulkija on toisessa maailmassa. On vain siniseen kurottavat männyt, kangasmaasto ja jyrkkä rinne.

Rinteessä on portaat. Ei mitkä tahansa rappusen tekeleet vaan Lapinlahden pitäjän pisimmät. 153 askelmaa. Korkeusero 23 metriä.

Kun kulkija kipsuttelee alas, palkinto avautuu hiljalleen. Jyrkänteen pohjalla on pieni hiekkaranta, kirkas metsälampi ja rauha. Kaikelta piilossa.

– Minun ja monen muun mielestä tämä on tosi upea paikka. Ei tätä kaikki lapinlahtelaisetkaan tiedä, sanoo Tuomo Lahtinen.

Lahtinen seisoo Ulppaan lammen rinteessä, koska hän on Pajujärven kylätoimikunnan puheenjohtaja ja puuhamies.

Ulpas on syntynyt jo jääkauden aikaan, kun jäälohkare on sulanut. Lähdepohjaisen lammen syvyys on 16 metriä. Tällaista paikkaa sanotaan supaksi. Paikalle osuvat Nea ja Ossi Juntunen eivät ole sanaa vielä kuulleetkaan, mutta pääasia on selvä. Uimaan!

Alapitkäläisten lapsukaisten äiti Laura Juntunen kertoo, että perhe käy Ulppaalla pari kertaa kesässä.

– Tämä on erikoinen paikka ja vesi on niin kirkasta.

Tuomo Lahtinen ja muu Pajujärven väki rakensi kunnan avustuksella rappuset rinteeseen vuonna 2009. Sen jälkeen Ulppaalla on tehty muutakin kuin nautittu luonnosta.

Porrasjuoksukisa on jo perinne ja se pidetään Ulppaan mansikka- ja juustojuhlan yhteydessä. Viime vuonna juhla osui samaan syssyyn yleisurheilun Eliittikisojen kanssa ja kansainväliset kisaajat roudattiin illan viettoon Ulppaalle.

– En olisi uskonut, että he ilmoittautuvat porrasjuoksuun, kun loukkaantumisriski on kuitenkin olemassa, Tuomo Lahtinen sanoo.

Kilpailuvietti kuitenkin voitti ja venäläinen pituushyppääjä Dmitriy Bobkov pitää nyt hallussaan porrasjuoksun virallista ennätystä 1.03.14.

 – Portaat pitää juosta niin, että lähdetään ylhäältä, käydään koskettamassa laiturin kaiteita ja tullaan ylös. Jokaiselle portaalle pitää astua.

Seremoniamestarina kisoissa toimiva Lahtinen ei ole itse kokeillut lajia kokonaisen suorituksen verran.

– Jos ei pysy rytmissä, voi käydä tosi huonosti. Ja kyllä tuossa kovempikuntoisellakin alkaa hapoille lyödä.

Tänä vuonna Ulppaan portaissa hikoillaan 26. heinäkuuta.

– Jos joku nyt haluaa yrittää tehdä uutta ennätystä kisojen ulkopuolella, ottakaa yhteyttä kylätoimikuntaan. Ennätyksen tekijä palkitaan, Lahtinen keksii.

Ulppaan lammen rinteen päällä on grillikota, joka on ulkopuoliselle ainoa merkki, että paikassa voisi pysähtyä. Viitostieltä lähtevää Ryynälänmäentietä ajettaessa lampi ei näy ollenkaan, koska korkeusero on niin mojova. Opasteita ei ole.

– Paikka on kaikkien käytössä, vaikka varmasti osa lähiseudun asukkaista haluaisi pitää tämän oman tietona. Minun mielestä tämä on Luojan pieniä ihmeitä ja kaikkien pitää saada nauttia tästä, kunhan vain muistavat siivota jälkensä,Tuomo Lahtinen sanoo.