Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Piispa Jari Jolkkonen: Mäkisen avioliittokannan muuttumisen perustelut jääneet piispoille epäselviksi

Arkkipiispa Kari Mäkinen otti keskiviikkona Porin SuomiAreenassa kantaa tasa-arvoisen avioliiton puolesta. Mäkinen sanoi Helsingin Sanomille, että luterilaisen kirkon papit voisivat jollain aikavälillä vihkiä avioon myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan 1. maaliskuuta 2017.

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen tuntuu ihmettelevänMäkisenlausuntoa. Jolkkonen muistuttaa, että piispainkokouksen yhteisen kannan mukaan kirkollisessa vihkimisessä osapuolina ovat aina mies ja nainen. Hänen mukaansa piispainkokous teki samalla selväksi sen, että kirkko puolustaa jokaisen ihmisarvoa perhemuodosta riippumatta.

– Tämän päätöksen takana oli monivuotinen selvitystyö, ja myös Kari Mäkinen oli siitä päättämässä. Arkkipiispan henkilökohtainen näkemys on ilmeisesti muuttunut.

Jolkkosen mielestä perustelut Mäkisen kannan muuttumisesta ovat jääneet muille piispoille jossain määrin epäselviksi.

Piispa korostaa, että kirkollisen vihkimisen ehdoista päättää kirkolliskokous.

– Yksittäisellä hiippakunnalla tai papilla ei ole toimivaltaa poiketa niistä. Kuten arkkipiispa totesi, papeille ei synny vihkimisoikeutta avioliittolain muutoksen myötä.