Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa

Leena Parkkisen romaanissa ruuanlaitto edustaa kahden naisen eroottista jännitettä. Katja Lösönen

Teos 2016. 335 s.

Jo kirjan ensimmäinen luku lupaa herkullisen kattauksen ruokaa, historiaa ja ihmissuhteita. Leena Parkkisen romaani Säädyllinen ainesosa alkaa kuvauksella hummereita ja kasvihuonemansikoita sisältävän juhlaillallisen valmistuksesta aivan välirauhan lopussa, kesäkuussa 1941.

Pääosa teoksesta sijoittuu viisitoista vuotta myöhempään aikaan. Nuori vaimo ja äiti Saara päätyy pikkukaupungista Helsinkiin miehensä jouduttua vaikeuksiin aiemmalla kotipaikkakunnalla. Uusi elämä alkaa ahtaassa kerrostaloasunnossa.

1950-luvun Suomessa Saaran tehtävä on pitää huolta kodista ja lapsesta ja laittaa huulipunaa, kun mies tulee kotiin. Kuitenkin hän palaa ajatuksissaan opiskelukaupunkiinsa Turkuun ja siellä tuntemaansa Liisaan.

Kerrostalonaapuri Elisabet, Lis, tulee Saaran elämään ensin näkynä aallonmurtajalla, sitten eväs- ja veneretkellä ja samassa rappukäytävässä. Lis kirjoittaa kirjeitä salaperäiselle Izzylle ja kertoo ottavansa kauniista naapuristaan projektin eli opettavansa tämän laittamaan ruokaa. Omat oppinsa Lis on saanut sveitsiläisen sisäoppilaitoksen keittäjältä.

Teoksen jokaisen luvun nimi viittaa ruokaan, mutta kyseessä ei ole mikään keittokoulu. Ravinnosta on pulaa sodan aikana ja sen jälkeen, ruoka edustaa yhtä lailla huolenpitoa ja valtaa, reseptit siirtävät kulttuuria.

Lisin ja Saaran suhteessa ruoka edustaa myös eroottista jännitettä, johon ruoanlaitto tarjoaa säädylliset ainesosat. Kahden naisen homoseksuaalinen suhde on 1950-luvun Suomessa vielä rikollinen ja avoimena mahdoton.

Leena Parkkinen kirjoittaa teokseen monta rinnakkaista tarinaa. Lis on matkallaan sotivasta Euroopasta kohti kylmän sodan Suomea joutunut tekemään ratkaisuja, joiden vuoksi Saarakin ajautuu mukaan kansainväliseen politiikkaan.

Lopussa taitava kirjailija vielä sitoo tarinat yhteen viemällä Saaran huvilalle, jonka emäntä tarjosi hummeri-illallisen salaperäiselle saksalaiselle kasvissyöjälle. Hieno romaani, joka ehkä olisi toiminut ilman vakoilujuontakin. Herkutelkaa!

Ina Ruokolainen

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut