Kantarellikausi on alkanut: 3 vinkkiä sienimetsään

Kantarellin satokausi alkaa usein kesäkuun lopussa ja jatkuu syyskuulle saakka. Hanna Marjanen

Iida Muhonen

Kantarelli on helpoimpia sieniä aloittelevalle sienestäjälle, sillä kantarelli on helppo tunnistaa ja valmistaa.

Kantarelli ei ole liian nirso kasvupaikkansa suhteen, joten tarkkasilmäinen sienestäjä voi löytää kantarelleja lähes mistä tahansa.

Nappaa tästä vinkit sienimetsään!

1) Miten tunnistan?

Kantarelli eli keltavahvero on kauttaaltaan tasaisen keltainen, sen lakki on suppilomainen ja lakin reuna voi olla mutkilla. Lakin alapinnalla on helttamaisia poimuja. Kantarellin jalka on usein pehmeä ja mehevä. Kantarellin tunnistaa myös sen vahvasta tuoksusta.

Kantarellin "halpakopio" on sen näköislaji valevahvero, joka on kantarellia oranssimpi ja sen poimut ovat tiheämmät. Valevahvero ei ole vaarallinen, mutta se on vähäarvoinen sieni, jota ei kannata kerätä mukaan.

Jokainen kantarelleja etsinyt tietää myös toisen halpakopion sienestä, nimittäin keltaisen koivun lehdet.

2) Missä kasvaa?

Kantarelli on koivun juurisieni, siksi sitä kannattaa etsiä koivuvaltaisista lehtimetsistä. Kantarelli pitää valosta ja kosteudesta. Se kasvaa myös kovaksi pakkautuneella maalla, siksi tarkkana kannattaa olla muokatunkin maan äärellä. Kantarelleja voi löytää esimerkiksi metsäteiden ja -polkujen pientareilta sekä ojien reunamilta.

Jos kerran löytää mainion kantarellipaikan, kannattaa sinne palata uudelleen, sillä kantarellit kasvavat vuodesta toiseen samoilla paikoilla.

Kantarelliaika on alkanut jo Etelä-, Keski- ja Itä-Suomessa. Kantarellin kasvukausi on pitkä, sillä se alkaa jo kesäkuun lopussa ja päättyy vasta syyskuussa.

3) Miten käyttää?

Kantarelli on helppo valmistaa tai säilöä, sillä sitä ei tarvitse ryöpätä tai muuten käsitellä.

Kantarelli on parasta tuoreena. Keräämisen jälkeen riittää, että sienen puhdistaa roskista. Sen jälkeen sienen voi syödä vaikka raakanakin. Kantarellin aromit saa esiin esimerkiksi paistamalla sen pannussa voin ja suolan kanssa.

Kantarelleja voi varata talven varalle kuivaamalla, pakastamalla tai säilömällä suolaliemeen. Pakastamista pidetään parhaana tapana sienen säilömiseen. Sienet voi pakastaa kiehauttamalla niistä ensin nesteen pois ja laittamalla sitten pakasterasioihin. Kantarelleja voi myös pakastaa veteen, jolloin ne pitävät muotonsa paremmin.

Kuivaamisesta ollaan montaa mieltä. Yksi uskoo sen vahvistavan aromia, toisen mielestä sienestä tulee sitkeä.

Kantarelli on superruokaa. Sieni sisältää runsaasti D-vitamiinia, ja siitä saa myös kaliumia, rautaa ja seleeniä. Käsittelemättömässä kantarellissa on vain vähän rasvaa.

Lähteet:

Arktiset aromit

Suomen Luonto

Ruoka.fi

Stora Enso

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut