Osa kotitöistä kannattaa antaa lapsille

11-vuotias Arttu ja 8-vuotias Aura Nousiainen ovat saaneet vastuulleen kotitöitä kouluikäisestä asti.

– Minulla on vessapaperivastuu, Aura Nousiainen kertoo, eli hän huolehtii, että vessoissa on paperia.

– Minun vastuullani on huolehtia koirista, Arttu Nousiainen sanoo.

Erikoisvastuidensa lisäksi lapset huolehtivat omien huoneidensa siisteydestä ja heillä on yhteisiä tehtäviä, kuten tiskikoneen täyttäminen ja tyhjentäminen.

– Työt jaetaan perheessä, ettei kenellekään tule liikaa kuormaa, äiti Minna Nousiainen kertoo.

Hänen mukaansa lapset voivat olla mukana missä tahansa kotityössä, kunhan osallistuminen katsotaan kykyjen mukaan. Lapset ovat olleet mukana kotitöissä pienestä pitäen.

– He ovat tyhjentäneet tiskikoneestakin joitain astioita heti, kun ovat ylettäneet. Se on ollut aluksi enemmän harjoittelua ja tutustumista.

Lapset kannattaa ottaa mukaan kotitöihin, kertoo Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Sari Havu-Nuutinen. Kotityöt ovat hänen mukaansa hyvä keino opettaa vastuunottamista ja omatoimisuutta.

– Kotitöihin osallistuessaan lapsi näkee, miten arki toimii. Vanhempien kannattaa myös selittää sitä lapsille niin, että nämä ymmärtävät työn merkityksen. Jos kotona ei pyydetä tarttumaan toimeen, ei moni osaa tarttua siihen omassakaan elämässään, Havu-Nuutinen korostaa.

Rajat kannattaa muistaa tehtäviä jaettaessa. Lapsen ei ole tarkoitus hoitaa koko kotia vaan oppia pieni askel kerrallaan, miten asioita tehdään.

– Koululaiselta voi odottaa omatoimisuutta, mutta pienemmältä lapselta ei koskaan kannata vaatia yksin selviytymistä. Lapselle ei saa tulla tunnetta, ettei hän selviä, Havu-Nuutinen muistuttaa.

Nousiaisten perheessä tietyt työt, kuten sängyn petaaminen, ovat niin sanotusti perusasioita. Kun ne on hoidettu hyvin, lapset voivat saada jotain kivaa itselleen. Viime vuoden ajan Nousiaisilla oli lista, johon lapset saivat rasteja kotitöitä tehdessään. Kun rasteja oli tarpeeksi, he saivat jonkun pienen palkinnon, kuten lelun tai 5 euroa.

– Mallit toimivat aina jonkin aikaa ja sitten ne kuluvat, Minna Nousiainen kertoo.

Kotityöt ja niiden jakaminen ovat sujuneet lasten mielestä hyvin.

– Kotitöiden tekeminen on välillä kivaa ja välillä ei, jos olisi muuta tekemistä, Arttu sanoo.

Minna Nousiaisen mukaan on tärkeää opettaa lapsille, että elämässä pitää tehdä myös asioita, jotka eivät välttämättä tunnu kivalle.

– Se vaatii vanhemmalta jatkuvaa toistoa ja seurantaa, vaikka ei se maata kaada, jos sänky on joskus petaamatta. Tärkeämpää on periaate töiden jakamisesta ja toistojen kautta muodostuva rutiini.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut