Seksuaalisten ahdistelujen määrä kolminkertaistunut edellisvuodesta

Kia Kilpeläinen

Poliisin kirjaamien seksuaalisten ahdistelujen määrä on lähes kolminkertaistunut edellisvuoteen verrattuna. Kuluvana vuonna poliisi on kirjannut toukokuun loppuun mennessä 225 rikosilmoitusta seksuaalisesta ahdistelusta, kun taas viime vuonna vastaavana ajankohtana seksuaalisia ahdisteluja kirjattiin 78.

Huhtikuussa poliisi tiedotti kirjanneensa tänä vuonna maaliskuun loppuun mennessä 132 seksuaalista ahdistelua, kun viime vuonna vastaava määrä samana ajankohtana oli 44 kappaletta.

Poliisitarkastaja Vesa Tikkala Poliisihallituksesta kertoo, että yksi selittävä tekijä on ulkomaalaisväestön osuuden lisääntyminen Suomessa.

Hänen mukaansa tänä vuonna ilmoitetuista 225 tapauksesta epäilty on ollut poliisin tiedossa 127 tapauksessa, joista 66 tapauksessa epäilty oli ulkomaan kansalainen.

Vuonna 2015 poliisille ilmoitettiin 284 rikosta nimikkeellä seksuaalinen ahdistelu. Epäilty oli poliisin tiedossa 180 tapauksessa. Näistä tapauksista ulkomaalainen oli epäiltynä 58 tapauksessa.

– Ulkomaalaisten osuus on kasvanut yli 20 prosenttia.

Tikkalan mukaan on mahdollista, että myös ilmoitusaktiivisuus on noussut siksi, että tietoisuus seksuaalisesta ahdistelusta rikoksena on lisääntynyt. Tikkala kuitenkin arvioi, että myös rikosten määrä on noussut.

Tikkalan mukaan seksuaalisten ahdistelujen määrä on noussut viime vuoteen verrattuna etenkin Helsingin, Länsi-Uudenmaan ja Sisä-Suomen poliisilaitosten alueella.

Esimerkiksi Helsingin poliisilaitoksen alueella seksuaalisista ahdisteluista oli kuluvan vuoden toukokuun loppuun mennessä tullut 63 ilmoitusta, kun viime vuonna vastaavana ajankohtana ilmoituksia kirjattiin vain 13. Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella vastaavat luvut olivat 19 ja 4, Sisä-Suomessa 36 ja 5 ja Länsi-Uudellamaalla 19 ja 2.

– On hyvä muistaa, että sama tekijä voi olla osallisena useissa rikoksissa.

Tikkalan mukaan poliisi pyrkii ennaltaehkäisemään seksuaalirikoksia muun muassa vierailemalla vastaanottokeskuksissa kertomassa suomalaisesta lainsäädännöstä ja tasa-arvosta. Poliisi on myös julkaissut info-paketin turvapaikanhakijoille.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut