Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällainen on meidän kesämme: 9 faktaa suomalaisten kesän vietosta

Miten sujuu suomalaisten kesä? Tilastokeskuksen useista eri lähteistä koostamien tietojen valossa lomaillen, matkaillen ja töitä tehden. Kesä on myös perhejuhlien, kulttuuririentojen ja kesäjuhlien aikaa. Kestopuheenaihe on sää.

Työvoimasta kolmannes lomailee heinäkuussa. Viime vuonna työtä tekevistä 33,3 prosenttia eli 840 000 henkilöä oli lomalla heinäkuussa. Kesäkuussa lomaili 12,8 prosenttia työvoimasta eli 323 000 työntekijää ja elokuussa 11,2 prosenttia eli 277 000 työntekijää. Nuorille kesä on kuitenkin työnteon aikaa. Esimerkiksi Tutustu työelämään ja tienaa tonni -kesäharjoitteluohjelman avulla työllistetään 110 000 nuorta.

Taantuma heijastuu suomalaisten kesälomakassaan, joka on tänä kesänä 1380 euroa kotitaloutta kohden. Kesälomabudjetti on pienentynyt jo kolme vuotta peräkkäin. Kotitalouksien keskimääräinen kesälomabudjetti on tänä vuonna alin kymmeneen vuoteen.

Matkatoimistojen kesän valmismatkoista valtaosa kohdistuu Eurooppaan. Ulkomaille matkustavien kestosuosikkeja ovat Kreikka, Espanja ja Italia. Suosiotaan ovat kasvattaneet Kroatia ja Malta. Kotimaan lomakohteissa ja hotelleissa suomalaisten yöpymisvuorokausia on noin kuusi miljoonaa toukokuusta elokuun loppuun. Ulkomaisten yöpymisiä on vastaavalla ajalla noin 2,3 miljoonaa.

Suomessa on puoli miljoonaa kesämökkiä. Suurimmat mökkikunnat kesämökkien määrällä mitattuna ovat Mikkeli, Kuopio ja Parainen. Joka viidessä kunnassa Suomessa on enemmän kesämökkejä kuin vakituisia asuntoja.

Kesä on edelleen suosittu häiden ajankohta. Suosituin vihkikuukausi on elokuu. Kesä on myös vauvojen aikaa. Viime vuonna eniten vauvoja syntyi heinäkuussa, 5010, toiseksi eniten elokuussa ja kolmanneksi eniten syyskuussa. Kesä on suosituin rippikouluaika. 15-vuotiaiden ikäluokasta 83 prosenttia käy rippikoulun. Suosituimpia rippikouluja ovat leiririppikoulut, joihin osallistuu 75 prosenttia kaikista rippikoululaisista.

Erilaisiin maksullisiin ja ilmaisiin tilaisuuksien osallistuu yli kaksi miljoonaa kävijää. Viime vuonna kolme suurinta kesäfestivaalia kävijämäärillä mitattuina olivat Pori Jazz, Helsingin juhlaviikot ja Kotkan meripäivät. Kesäteattereissa käy yli miljoona katsojaa.

Kesäsää on kesän suosituimpia puheenaiheita. Hellevaroitus annetaan, jos päivän maksimilämpötila on 27 astetta (tukala helle), 30 astetta (erittäin tukala helle) tai 35 astetta (äärimmäisen tukala helle) ja helteen odotetaan jatkuvan vähintään kolme vuorokautta. Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys 37,2 astetta mitattiin Joensuun lentoasemalla 29.7.2010.

Kotimainen mansikka ja uudet perunat ovat suomalaisten kesäherkkuja. Myös grillimakkarat ja grillissä valmistettu liha maistuvat. Kesäkuukausina myydään reilu 12 miljoonaa kiloa makkaraa, mikä on lähes 60 prosenttia koko vuoden myynnistä.

Viime kesänä hukkui 43 ihmistä. Salamaniskuihin on kuollut tällä vuosituhannella kuusi ihmistä. Punkin aiheuttamia borreliatapauksia ilmoitettiin viime vuonna ennätysmäärä, 1912. Esiintyvyys on korkein Ahvenanmaalla. Puutiaisaivotulehdukseen menehtyi kaksi henkilöä. Vasta-ainelöydöksiä oli kaikkiaan 67, mikä sekin on ennätysmäärä.

Lähde: Tilastokeskus: Suomen kesä tilastojen valossa 2016