Mölymäen jättiprojekti: KuPSin kotiareenasta tulossa katettu stadion 6000 hengelle

Ari Lahden Mölymäen hankkeesta on tippunut hotelli- ja liikekeskus kokonaan pois.

Marita Tiihonen

Kuopion Palloseuran pääomistajan, liikemies Ari Lahden keskuskentän kehittämishanke Kuopion Mölymäessä on muuttunut melkoisesti alkuperäisestä suunnitelmasta.

Suurin muutos on hotelli- ja liikekeskuksen rakentamisesta luopuminen. Tämä kaupan ja muiden palvelujen keskittymä oli tarkoitus rakentaa jalkapallostadionin päätyyn.

– Kuopiossa on toinen hotellihanke vireillä musiikkikeskuksen viereen, joten tästä nyt luovuttiin. Kaupungin kanssa on asiasta neuvoteltu hyvässä yhteistyössä. Liikekeskuksen tilalle on tarkoitus rakentaa lähiliikuntapuisto, kertoo Lahti.

Palvelurakentamisesta luopuminen ei Lahden mukaan vaikuta hankkeen toteuttamiseen.

– Tämä oli alunperin 200 miljoonan euron projekti. Nyt se on vaan 25–30 prosenttia alkuperäistä pienempi.

Myös itse stadionrakennuksen suunnittelu on konkretisoitunut. KuPSin kotiareenasta on tulossa joka puolelta katettu 6000-paikkainen stadion. Alunperin stadionista piti tulla pienempi.

Lahti on käyttänyt suunnittelussa arkkitehtitoimistoa, joka suunnitteli Seinäjoen uuden jalkapallostadionin. Itse asiassa Kuopion stadionista on tulossa hyvin samanlainen.

– Seinäjoen stadion on musta, mutta meille tulee valkoinen. Siinä on katsomot neljällä sivulla. Nykyisen pääkatsomon vastapäätä tulee vip- ja ravintolatilat katsomon päälle, kertoo Lahti.

Hän korostaa, että stadionista tulee myös Kuopion konserttien ja massatapahtumien pitopaikka.

– Tämä on kirkastunut neuvotteluissa matkan varrella. Ollaan rakentamassa hienoa monitoimiareenaa. Konsertteja voisi olla 5–7 vuodessa. Tämä on kaupunkia kiinnostanut.

Hankkeeseen kuuluu oleellisesti asuntorakentaminen. 20-kerroksisten talojen sijaan suunnittelussa on nyt huomattavasti matalampia rakennuksia.

– Näin on kaupunkikuvallisesti kaavoittaja asian katsonut, sanoo Lahti.

Toteutettavien kerrosneliöiden määrä on kuitenkin edelleen suuruusluokka 30 000–40 000.

Lahti toivoo, että kaupunki tekisi hankkeesta tarvittavat päätökset vielä kuluvan vuoden aikana.

– Minulla ja virkamiehillä alkaa olla yhteinen näkemys siitä, mitä alueelle voi tulla ja miltä se näyttää. Olisin ihmeissäni, jos tätä vastustetaan. Kyse on alueen kehittämisestä.

Ratkaisuja vailla on kuitenkin vielä kolme oleellista kynnyskysymystä: hankkeen rahoitusmalli, alueen kaavaprosessi ja poliittinen päätöksenteko.

Rahoituksesta Lahti ei vielä tässä vaiheessa halua avautua lainkaan.

– Jos kaavaprosessista ei tule valituksia ja poliittiset päätökset saadaan, stadionia voisi päästä rakentamaan puolentoista vuoden päästä, laskee hän.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut