"Ennen kuin esitys on valmis, tanssijoiden on tunnettava toistensa kehot"

Xie Xinin koreografia voitti Roomassa pääpalkinnon. Xie kehuu tanssipariaan Xing Litä luovaksi neroksi. Cristiano Castaldi

Veera Jääskeläinen

Kaiken perusta ja pohja on tekniikka. Sen jälkeen tulee uuden luominen. Mutta vielä senkin yläpuolella on kyky olla lavalla aito ja todellinen – ihminen, ei esiintyjä, sanoo kiinalainen tanssija ja koreografi Xie Xin (s. 1985).

– Ei tarvitse näyttää enää tekniikkaa, vaan se on jo kehossa, kun sitä tarvitsee käyttää. Silloin voi vain päästää irti, Xie toteaa.

Xie puhuu paljon mielen ja kehon yhteydestä. Hän kertoo, että nautti paljon vuosistaan pelkästään tanssijana, ja sieltä on kummunnut paljon tietoa ja taitoa myös koreografioiden tekemiseen. Omissa teoksissaan Xie sanoo kuitenkin saavansa parhaiten luotua kokonaisuuden.

– Kun tanssin omia teoksiani, minusta tuntuu, että kaikki on yhtä: mieleni, sydämeni, kehoni ja tanssiparini.

 

Se, että tanssijan täytyy olla avoin eikä hän voi mennä lavalle vain esittelemään kauniita asentoja, voi olla myös pelottavaa. Silloin jännitys tuntuu lihaksissa.

Xie huomauttaa, että kun keho on jännittynyt, sen tuntemukset heikkenevät, mutta kun lihakset rentoutuvat, kaikki kehossa on elossa. Silloin energian voi aistia.

– Sanon aina itselleni, että nauti hetkestä. Jos tekee virheen, voi löytää jotain uutta, joten pitää olla rohkea. Kun rentoutuu, pystyy selviämään kaikesta, mitä tapahtuu.

 

Xie vieraili Kuopiossaensimmäisen kerran kuusi vuotta sitten. Silloin tanssijana, nyt myös koreografina.

– En etsi kopioita, vaan yritän kasvaa jatkuvasti ja löytää jotain uutta. Kokeilen aina jotain, mitä en ole ennen tehnyt.

Tänään ja huomenna kaksi Xien koreografiaa nähdään Tanssii ja Soin gaalassa: sooloteos Falling ja toinen duetto <+> & <plus>. Duetto voitti viime vuonna Premio Roma Danza -koreografiakilpailun.

– Olemme hyvin otettuja siitä, että voitimme palkinnon. Teos tuntui koskettavan yleisöä, Xie sanoo itsensä ja tanssiparinsa Zing Lin puolesta.

Xie kehuu vuolaasti Litä, joka on hänen mukaansa tanssin supertähti Kiinassa. Hän sanoo luottavansa Lihin täydellisesti.

– Hänellä on hyvä tekniikka, ja hän on todella kiinnostunut nykytanssista. Hän nauttii studiossa tekemisestä ja luomisesta.

Xie jatkaa, että joidenkin tanssijoiden mielestä se riittää, että he hallitsevat liikkeet. Tulkinta syntyy sitten lavalla.

– Minä en ajattele niin, hän toteaa.

– Meillä täytyy olla aikaa kehittää teosta ja tutkia uusia asioita, joita emme tunne. Siksi aikaa pitää viettää yhdessä ja tuntea toistemme kehot.

 

Duetossa on kyse ihmisten välisestä yhteydestä. Xie kuvailee sen olevan enemmän aasialais- kuin länsimaalaissävytteinen.

– Se on hyvin hiljainen teos, eikä kovin helppo, mutta Roomassa tuomarit sanoivat, että tämä on taideteos ja todella kaunis. Tanssijana se on hyvin nautinnollinen teos. Rakastan sitä, Xie sanoo.

Falling taas on nimensä mukaisesti putoamista ja sitä, kuinka kaikki tuntuu tapahtuvan hidastettuna. Silloin ihminen pystyy havaitsemaan yksityiskohdatkin.

– Kaikki on elossa. Liikkeessä on energiaa ja jotain on koko ajan tapahtumassa kehossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.