Yle-vero säilyy, rahoitus jäädytetään nykytasolle

Yle-työryhmän puheenjohtaja Arto Salonen (kok.) Roni Rekomaa / Lehtikuva

STT

Parlamentaarinen työryhmä tunnustaa, että Suomessa pitää säilyä monipuolinen ja moniarvoinen viestintäkenttä. Näin linjaa kansanedustaja ja työryhmän jäsen Eero Heinäluoma (sd.).

– Ensimmäistä kertaa Yle-työn kuluessa on käytetty aikaa ja tehty ehdotuksia myös siitä, miten voidaan turvata monipuolinen tiedonvälityksen kenttä, Heinäluoma sanoo.

STT:n toimitusjohtaja Mika Pettersson on iloinen siitä, että työryhmä otti kantaa kaupallisen median tilanteeseen, vaikka sen ensisijainen tarkoitus oli arvioida Ylen tehtävää ja rahoitusta.

– Kaupallisen median tilanne on ollut eri syistä hankala. Toivon mukaan kaikki ratkaisut nostavat mediamarkkinaa sillä tavalla, että päästään normaalitilanteeseen, Pettersson sanoo.

Ylen tehtävää ja rahoitusta arvioinut työryhmä sai torstaina aikaan parlamentaarisen yhteisymmärryksen Ylen tehtävästä ja rahoituksesta, jonka myös kaikki eduskuntaryhmät hyväksyivät.

Työryhmä ei esitä muutoksia Ylen nykyiseen rahoitusjärjestelmään, joten Yle-vero säilyy.

Työryhmä ehdottaa kuitenkin, että Yleisradion rahoitukseen ei tehtäisi indeksitarkistusta vuosille 2017–2019 taloudellisen tilanteen takia. Normaaliin indeksimenettelyyn on tarkoitus palata vuodesta 2020 lähtien.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen sanoo olevansa tyytyväinen kolmevuotiseen linjaukseen, sillä nyt yhtiö voi tehdä linjauksia pidemmällä aikavälillä. Kivisen mukaan indeksien jäädytys näkyy siinä, miten yhtiön toimintaa voidaan kehittää.

– Vaaditaan muutosvalmiutta. Meidän pitää olla valppaina ja miettiä, mihin resurssit priorisoidaan, hän sanoo. 

Kivinen ei vielä tiedä, mitä konkreettisia muutoksia jäädytykset tuovat tulleessaan. Työryhmän mukaan Yleisradion tulee myös lisätä ostoja kotimaisilta ja eurooppalaisilta riippumattomilta tuottajilta.

Ylen julkisen palvelun tehtävät esitetään säilytettäviksi pääosin ennallaan, mutta tehtäviin tulee tarkennuksia. Ylen tehtäviin kuuluisi muun muassa korkeatasoisen journalismin edistäminen.

Tavoitteiden edistämiseksi Ylen tulisi pyrkiä yhteistyöhön muiden tiedotusvälineiden kanssa. Lisäksi työryhmä ehdottaa, että Yleisradio aloittaisi neuvottelut kaupallisen median kanssa tavoitteenaan STT:n asiakkuus tai muu järjestely, jolla turvataan kansallinen perusuutispalvelu.

Pettersson kertoo, että STT on alustavasti ja lyhyesti keskustellut Yleisradion kanssa siitä, että Yle palaisi STT:n asiakkaaksi. Neuvotteluita käydään kesän ja syksyn aikana.

– Toivon mukaan se johtaa Ylen asiakkuuteen, koska se olisi koko toimialalle eduksi.

Työryhmän mukaan Ylen hallintoneuvoston asemaa vahvistetaan siten, että se jatkossa päättää Ylen strategiasta. Lisäksi säädetään pysyvästä asiantuntijakuulemismenettelystä.

Asiantuntijoiden tulee muun muassa arvioida Yleisradion onnistumista julkisen palvelun tuottajana. Lisäksi julkisen palvelun ohjelmatoiminnan erityisiä tehtäviä tarkennetaan siten, että Ylen tehtävänä olisi tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta. Kyseinen tehtävä korvaisi nykyisen tehtävän, jonka mukaan Ylen tulee tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta.

 

 

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut