Tutkija: Perustuloa kannattaisi tarkastella teknologiamurroksesta käsin

Kelan tutkija Ville-Veikko Pulkka arvioi, että teknologiamurros on hidas prosessi, eikä se välttämättä aiheuta massatyöttömyyttä. Jaana Virtanen

Jaana Virtanen

Perustuslakivaliokunta ottaa todennäköisesti marraskuussa kantaa perustulokokeiluun.

– Pohdittavana on, että voidaanko ihmiset pakottaa kokeiluun. Ihmisillä on oikeus sosiaaliturvaan, mutta voiko sen tasoa kokeilussa muuttaa. Kenties tasoa ei voi heikentää, mutta voiko sitä nostaakaan, kertoo kokeilua valmistelevaan tutkijaryhmään kuuluva Kelan tutkija Ville-Veikko Pulkka.

Hallitusohjelmassa oleva kaksivuotinen perustulokokeilu on määrä aloittaa tulevan vuoden alussa. Alunperin kokeiluun ajateltiin ottaa mukaan 10 000 ihmistä, mutta viime aikoina on arvioitu, että pienempikin määrä riittää.

– Kymmenen tuhatta on ihmismäärä, josta voidaan havaita tilastollisesti merkitsevä kahden prosenttiyksikön työllisyysmuutos.

Tutkija arvioi, että perustulo ei pysty poistamaan taloudellisia kannustinloukkuja, mutta tarveharkinnan vähentäminen ja etuuksien yhtenäistäminen vähentää byrokratiaa, poistaa viiveitä ja raportointia sekä tekee sosiaaliturvasta yhtenäisemmän ja läpinäkyvämmän.

Hallituksen tähtäin kokeilussa on selvittää, paraneeko työllisyys, jos ihmisille maksetaan vastikkeeton summa. Toinen tavoite on edistää kokeilukulttuuria. Suomen kokeilu on laajin perustulokokeilu maailmassa.

– Muualla maailmassa, esimerkiksi Yhdysvalloissa, lähestytään perustuloa teknologiamurroksesta käsin. On harmillista, että Suomessa ei käyty perustulokeskustelua tästä näkökulmasta.

Kun osa työstä automatisoituu, ihmistyö muuttuu, tulot ehkä vähenevät ja epävarmuus lisääntyy. Perustulo tuo silloin vakautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.