Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomus: työehtosopimusten yleissitovuudesta on luovuttava

Työehtosopimusten yleissitovuudesta on luovuttava. Palkan sunnuntailisästä on luovuttava asteittain. Työnantajille on maksettava korvauksia laittomista lakoista. Ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus tulee poistaa.

Muun muassa tällaisista työelämää koskevista aloitteista äänestettiin sunnuntaina kokoomuksen puoluekokouksessa Lappeenrannassa.

Työehtosopimusten yleissitovuuden poistamista ehdotettiin sekä Kokoomuksen nuorten liiton että Puotilan kokoomuksen aloitteissa. Puoluehallitus ei vastauksessaan suoraan lämminnyt ajatukselle ja puoluehallituksen kanta voittikin ensimmäisen nuorten liiton aloitetta koskevan äänestyksen niukasti 213-211.

Puotilan kokoomuksen aloitteen äänestykseen osallistu enemmän äänivaltaisia kokousedustajia ja tällä kertaa aloite meni läpi luvuin 249-210. Näin olleen puoluekokous hyväksyi vaatimuksen yleissitovuuden poistamiseksi. Hyväksytyssä aloitteessa todetaan muun muassa seuraavaa:

– Tämän aloitteen hyväksyessään puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta sekä kehottaa eduskunta- ja ministeriryhmää edistämään kaikin käytettävissä olevin keinoin työehtosopimusten yleissitovuuden poistamista.

Yleissitovien työehtosopimusten tarkoituksena on järjestäytymättömien työnantajien palveluksessa työskentelevien työntekijöiden vähimmäistyöehtojen turvaaminen. Mikäli työnantaja tai työntekijä on järjestäytymätön, on työsuhteessa noudatettava kyseisellä alalla tai vastaavassa työssä voimassaolevan työehtosopimuksen vähimmäismääräyksiä. Yleissitova työehtosopimus sitoo siten myös niin sanottuja villejä työnantajia.

Pirkanmaan kokoomusnuoret esittivät aloitteessaan sunnuntailisien poistoa vaiheittain siten, että lisää vähennettäisiin kahdellakymmenellä prosenttiyksiköllä vuosittain viitenä vuotena.

Aloitetta ei kuitenkaan hyväksytty sellaisenaan, vaan puoluehallituksen vastaus katsottiin riittäväksi selvitykseksi. Vastauksessa todettiin muun muassa, että "Suomen työmarkkinoita kannattaisi kehittää kohti pohjoismaista mallia. Työttömyyden vähentämiseksi kokoomus on kuitenkin valmis edistämään työelämän joustoja, kuten esimerkiksi mahdollisuutta sopia lisistä vapaammin".

Virtuaalikokoomus esitti, että laittomien lakkojen hyvityssakoista on luovuttava ja Suomessa on siirryttävä laittomien lakkojen kohteena oleville työnantajille maksettaviin vahingonkorvauksiin.

Tälläkin kertaa puoluehallituksen kanta voitti. Siinä todetaan muun muassa, että "työmarkkinaosapuolet ovat neuvotelleet työrauhan parantamisesta jo pidemmän aikaa. Mikäli neuvottelut eivät tällä hallituskaudella johda lopputulokseen, kokoomus on valmis harkitsemaan myös hallituksen yksipuolisia lainsäädäntötoimenpiteitä".

Ay-jäsenmakuissa uudistettiin Lahden puoluekokouksen kanta: puolueen tavoitteena on työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksun vähennysoikeuden poistaminen.