Näin lehtori etsi 14-vuotiaan uhrin ja alkoi parittaa häntä ympäri Suomen

Helsingin käräjäoikeus antoi perjantaina tuomion törkeästä ihmiskaupasta. Yksi lautamiehistä olisi antanut vielä ankaramman tuomion. STT-Lehtikuva

Asta Tenhunen

Helsingin käräjäoikeuden antaman tuomion mukaan kuopiolainen Kari Mauranen, 54, etsi itselleen netin keskustelupalstalta uhrin, jonka tahdon hän mursi väkivalloin ja tarkoituksella.

Uhri oli vuonna 2011 vain 14-vuotias tyttö, jolla oikeuden mukaan oli huonot asumisolot. Lapsi oli siksi turvaton ja ystävien tarpeessa.

Nettikeskustelu seuranhakufoorumilla eteni niin, että noin kuukauden päästä Mauranen tapasi lapsen. Se johti säännöllisiin tapaamisiin niin, että tyttö vietti viikonloppuja Maurasen luona Kuopiossa.

Kun suhde lapseen oli paljastua, mies kierrätti tyttöä mukanaan ympäri Suomen eri hotelleissa kesän ajan.

Saman vuoden syksyllä tyttö käytännössä muutti asumaan Maurasen luokse Kuopioon.

Mauranen hankki tytölle alkuun esimerkiksi jälkiehkäisypillerit oltuaan tämän kanssa suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Myöhemmin hän kuljetti tyttöä tämän vuosia kestäneessä terapiassa ja hankki tälle lääkkeitä. Maurasen itsensä mukaan hän käytti tyttöä autolla myös koulussa.

Kun tyttö samana vuonna täytti 15 vuotta, tytön mukaan Mauranen antoi hänelle syntymäpäivälahjaksi kaulapannan merkiksi siitä, että hän oli Maurasen omaisuutta.

Oikeuden mukaan Mauranen käytti usein seksuaalista väkivaltaa tyttöön kuten kuristi ja löi tätä. Oikeuden mukaan kokematon tyttö oletti tekoja normaaliksi toiminnaksi.

Pian Mauranen myös kysyi, miten tyttö aikoo osallistua taloudellisiin kustannuksiin ja toi esille prostituution.

Tytöstä tehtiin mainoksia nettiin ja mies hankki hänelle prepaid-liittymän asiaa varten. Netti-ilmoituksissa luki hänen olevan 16-vuotias, mutta myöhemmin tieto iästä vaihdettiin 18 vuodeksi.

Tyttö otti asiakkaita vastaan hotellihuoneissa Tampereella, Helsingissä, Imatralla, Joensuussa, Savonlinnassa, Oulussa ja Lahdessa sekä Kuopiossa.

Mauranen vuokrasi alkuvuonna 2012 keskeiseltä paikasta Kuopiosta yksiön ja maksoi noin vuoden ajan sen 450 euron vuokraa, jotta tyttö teki prostituutiota siellä.

Maurasen mukaan erillinen asunto oli tarpeen, sillä suurin osa asiakkaista oli naimissa olevia miehiä, jotka eivät Maurasen mukaan voineet ottaa tyttöä asuntoonsa omaan. Aiemmin tyttö oli itse kieltäytynyt, ettei halunnut tavata asiakkaita vain autoissa.

Tyttö otti oman tietonsa mukaan vuosina 2011-2014 vastaan 640 asiakasta, joille myi seksuaalipalveluja yli 120 000 eurolla. Hän sai tuloista pienemmän osan ja tilitti loput Mauraselle. Oikeuden mukaan näyttöä oli noin 400 asiakkaasta, joilta tuli tuloja noin 52 000 euroa.

Summasta maksettiin prostituution kuluja, mutta lisäksi oikeus arvioi Maurasen saaneen kokonaissummasta 35 000 euroa.

Kun asiakkaat ihmettelivät saavansa nuorta tyttöä tavallista halvemmalla, 150 eurolla puoli tuntia, hinta nostettiin korkeammaksi.

Enimmillään asiakkaita oli ensin keskimäärin noin kuusi viikossa, vähimmillään ei lainkaan koko viikolla. Myöhemmin määrä nousi, etenkin keikkamatkojen aikana.

Ihmiskauppa johti myös vaaratilanteisiin. Alkuvaiheessa tytön otettua asiakkaan vastaan pakettiautossa, tekijä oli varastanut häneltä kaikki rahat ja jättänyt ilman kyytiä teollisuusalueelle.

Myöhemmin Mauranen kuljetti myös itse tyttöä asiakkaiden luo, jos ei vain itse ollut liian päihtynyt ajaakseen autolla. Hän odotti teon ajan paikan ulkopuolella.

Oikeuden mukaan tytön hyväksikäyttäminen oli mahdollista, koska tyttö ei tiennyt paremmasta, ei voinut mennä kotiin ja luuli asiasta kertomisen johtavan hänen huostaanottamiseensa.

Tyttö kertoi tutkinnassa rakastaneensakin miestä ja pitäneensä heidän suhdettaan omasta mielestään normaalina, vaikka oikeudenkäyntiaineiston mukaan väkivaltaa oli usein ja seksuaaliset teot hyvin nöyryyttäviä.

Kun suhteessa oli ollut yhä enemmän lyöntejä, tyttö oli lähtenyt asiakkaiden luo myös junalla tai bussilla esimerkiksi Joensuuhun, Siilinjärvelle, Ouluun, Tampereelle, Helsinkiin, Savonlinnaan, Imatralle ja Lahteen.

Niissä hän oli ottanut asiakkaita vastaan 7-8 per keikkapäivä.

Maurasen ja tytön välit loppuivat kesällä 2014, kun tyttö muutti muualle pois Maurasen luota.

Mauranen myönsi oikeudessa syyllistyneensä törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään paritukseen, mutta kiisti törkeän ihmiskaupan ja pahoinpitelyn.

Oikeus tuomitsi hänet kuitenkin myös törkeästä ihmiskaupasta törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön ja pahoinpitelyn lisäksi.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.