Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leppävirtalainen luontokuvaaja törmäsi suloiseen näkyyn: "Vähän silmiänsä siristeli"

Savon ammatti- ja aikuisopistossa Varkaudessa media-assistentteja opettava leppävirtalainen Anssi Toivanen törmäsi torstaina Leppävirralla varsin harvinaiseen näkyyn. Luontokuvausta aktiivisesti harrastava Toivanen oli tapojensa mukaan liikkeellä luonnossa.

– Minulla on tapana kierrellä lähiympäristöä siten, että etsin kartalta jonkin mielenkiintoisen kohteen. Lähdin torstaina eräälle mäelle ja kun olin laskeutumassa sieltä pois, ilves loikkasi kaatuneen puun juurakosta eteeni, hän kertaa.

Toivanen arvelee välimatkaa olleen 3–4 metriä.

– Se oli todella lähellä ja se tuli yllättäen. Ihmeen rauhallisesti se minua tiiraili ja vähän silmiänsä siristeli, en tiedä oliko herännyt suoraan unilta. Otin siitä kuvia ja kun vähän liikahdin, se lähti pakoon.

Tämän jälkeen Toivanen tarkasteli lähemmin juurakkoa, josta ilves oli ponkaissut.

– Kurkkasin juurten väliin ja siellä olikin kolme poikasta. Sellaisia parikymmensenttisiä ja silmät olivat vielä kiinni.

Toivanen kertoo nähneensä aiemmin ainoastaan ilveksen jälkiä. Elävää kissapetoa hän ei ollut ennen luonnossa kohdannut.

– Ensimmäisenä tuli mieleen, että otan kaksi kuvaa ja lähden hirveää kyytiä pois, jotta emo palaisi takaisin. Olin paljaalla kalliolla, joten tuskin minusta on kovin kummoisia hajujälkiä jäänyt. En nykinyt pentuja tai juurakkoa millään tavalla, hän pohtii.

Toivanen sai napattua harvinaiset kuvat ja lähti pikavauhtia pois paikalta.

– Painelin puoli kilometriä suoraan ennen kuin pysähdyin miettimään, että huh huh, olipas kohtaaminen!

Luontoaiheista blogia pitävä Toivanen arvioi ilveskohtaamisen menevän omissa luontomuistoissaan kahden parhaan joukkoon. Ehkä vieläkin erikoisempi tapaus sattui muutama vuosi takaperin Suomussalmella.

– Olimme vuonna 2011 Suomussalmella melomassa emännän kanssa ja siellä nähtiin kolme uivaa karhua. Se menee aika samaan sarjaan, Toivanen myhäilee.