Papeista naisia on jo lähes puolet: "Kiistat näyttävät olevan taakse jäänyttä elämää"

Uudet papit saapuivat messuun ristikulkueen saattelemana. Kuopion hiippakunta on vihkinyt yhtä paljon pappeja samalla kertaa viimeksi 90-luvun puolella. Matias Honkamaa

Taneli Arponen

Naisten osuus luterilaisen kirkon pappien määrästä on kasvaa yli puoleen kolmen vuoden sisällä, mikäli kehitys jatkuu entisellään. Eläköityvistä papeista suurin osa on miehiä, kun taas teologian opiskelijoista yli 60 prosenttia on naisia.

Iisalmessa seurakuntapastorin viransijaisuuden saaneelle Anu Backmanille naispappeus on ollut koko hänen elämänsä ajan luonnollinen osa seurakuntaelämää. Hänen mukaansa naispappeus ei ole ollut mikään kiistakapula hänen opiskeluaikoinaan tai niissä seurakunnissa, joissa hän on aiemmin työskennellyt kesäteologina.

– Olen hyvin kiitollinen siitä, että minua aiemmat sukupolvet ovat auranneet meille tietä. Esikuvana voi pitää sellaisia vahvoja naisia, jotka ovat rohkeasti omia itseään ja tuovat tähän aikaan Jumalan sanomaa, Backman sanoo.

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen sanoo, ettei hänen eteensä ole tullut naispappeuteen liittyviä riita-asioita. Hän arvioi tilanteen olevan sama myös muissa hiippakunnissa.

– Naispappeuteen liittyvät kiistat näyttävät olevan taakse jäänyttä elämää. Ne elävät nykyään lähinnä mielikuvissa. Seurakunnissa en ole niihin törmännyt, Jolkkonen toteaa.

Kuopion hiippakunta vihki sunnuntaina tuomiokirkossa yhteensä kymmenen uutta pappia, joista kahdeksan oli naisia. Hiippakunta ei ole vihkinyt pappeja yhtä paljon kerralla sitten yhdeksänkymmentäluvun.

– Toisaalta huolettaa, että lähes kaikki vihittävät saavat määräyksiä sijaisuuksiin ja muihin määräaikaisiin tehtäviin. Pysyviä työpaikkoja on vähän, Jolkkonen harmittelee.

Papin ammatti on vähitellen hivuttautumassa naisvaltaiseksi alaksi ja tulevaisuudessa kirkko voi joutua miettimään, mistä saada palvelukseen seurakuntaelämään sitoutuneita miehiä.

Jolkkosen mukaan ihannetapauksessa kirkon työntekijöistä suurin piirtein puolet olisivat miehiä ja puolet naisia. Varsinkin rippikoululeirien kannalta tasainen sukupuolijakauma olisi eduksi.

– Tämä ei tarkoita, että vihimme jonkun tilaston mukaan. Jokainen tapaus arvioidaan kokonaisuutena.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut