Susinukke Kosola: Avaruuskissojen leikkikalu - tutkielma ihmiskunnan valtavirrasta

Anniina Meronen

Sammakko 2016. 80 s.

Turkulainen anarkistirunoilija Susinukke Kosola, oikealta nimeltään Daniil Kozlov, kuuluu Kolera-kollektiiviin, joka tuottaa, kustantaa ja levittää kokeellista ja poliittista kirjallisuutta. Debyyttikokoelma .tik. (2014) oli vahva, omaääninen runoteos, joka sai pääosin kiittelevän vastaanoton.

Nykyrunoutta on tosinaan moitittu epäyhteiskunnalliseksi. Väite on kyseenalainen, jos ajatellaan sitä, miten tarkkoihin yleisempiin huomioihin runous juuri yksityisen minän puhuntana kykenee, ja miten runous jo itsessään voidaan nähdä poliittisena toimintana.

Susinukke Kosolan runous varmasti läpäisee yhteiskunnallisuuden seulan myös niiden mielestä, jotka perinteistä erottelua kaipaavat: Se nostaa esille nykyihmisen ongelmia, yksilö ja yhteisö nivoutuvat.

Avaruuskissojen leikkikalu on edellisen teoksen mukaisesti alaotsikoltaan tutkielma.

Edelliskokoelmassa kohteena olivat ’’ihmisyyden marginaalit’’, nyt on vuorostaan kyse valtavirrasta. Toisin sanoen siitä, millaista yhteisyyttä ihmisen pimeä puoli ihmiskunnalle luo, ja miten ihminen joukkoon kuulumista tavoitellessaan elää elämäänsä yksin ja ajautuen.

Avaruuskissojen leikkikalu on vaikuttava ja vakuuttava olematta lainkaan banaali. Runokieli on myös selvästi kypsynyt tekijänsä käsissä. Punk-henkisessä ilmaisussa riittää beat-runolta perittyä vuolasta rosoisuutta, mutta samalla säkeiden rytmi on tyylikäs, harkitun osuva.

Vahvimmillaan tyyli on teoksen viimeisessä osastossa. Siinä viiltävän analyyttinen ja arkisen ironinen ote limittyy ja ryöppyää suurempiin teemoihin: se on päivitetty ilmestyskirjamainen kuva, kuin koneellista maailmanloppua sivusta seuraavan minän laulua.

Kieli soi rujona ja kiivaana, rakentaa tumman maailman ja lopulta sortaa sen.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut