Hallitus pohtii Talvivaaran kohtaloa - luontoväki löysi happikadon Nuasjärvestä

Happikato huolettaa Antti Lankista, joka on Kainuun luonnonsuojelupiirin kaivosvastaava. Kai Jäderholm

Kari Manninen

Luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin ja Sotkamon Luonnon mittauksissa Nuasjärven Selkäsaaren syvänteestä on löytynyt yli kymmenen metriä syvä, päästövesistä kerrostunut alue, johon järven luontainen kevätkierto ei ole yltänyt.

Olosuhteet syvänteessä ovat jääneet talvisiksi kevään tulosta huolimatta. Uhkana on luontoväen mukaan veden luontaisen kierron häiriintymisestä johtuva mittava happikato ja järven ekologian vakava järkkyminen.

Valtion Terrafame-yhtiön pyörittämän Talvivaaran kaivoksen mahdollinen alasajo on ajakohtainen. Ministerit pohtivat asiaa keskiviikkona.

Kainuun luonnonsuojelupiiri on lähettänyt Kainuun ely-keskukselle avoimen kirjeen, jossa pyydetään ely-keskusta tutkimaan happitilanne Nuasjärven useammassa syvänteessä. Suomen luonnonsuojeluliitto korostaa, että tuoreet havainnot tukevat käsitystä, jonka mukaan Kainuun keskeisen järven ekologian kannalta Talvivaarasta lasketut päästöt Nuasjärveen ovat kestämättömällä tasolla.

Itä-Suomen yliopiston ympäristötieteen dosentti Heikki Simolan mukaan mittausten tulokset ovat merkittäviä.

Simolan mukaan Talvivaaran purkuputki synnyttää ja ylläpitää suolakerrostuneisuutta Nuasjärven syvänteissä niin kauan, kuin se on toiminnassa.

– Näin ei pitänyt tapahtua. Purkuputki rakennettiin, jotta vesistöjen suolaantumisongelma saataisiin hallintaan. Vähintään kymmenen hehtaarin laajuinen pysyvän happikadon alue on kehittymässä Selkäsaaren syvänteeseen. Sama tilanne voi toistua useassa muussakin syvänteessä, Simola arvioi maanantaina tiedotteessa.

Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin tekemien tuoreiden mittausten mukaan Nuasjärveen lasketut Talvivaaran päästövedet ovat pelätyllä tavalla kerrostumassa järven syvänteisiin. Nyt tutkitussa Selkäsaaren syvänteessä päästöt ovat jo estäneet järven luontaisen vedenkierron ja uhkaavat aiheuttaa vakavan happikadon.

Luontoväen mukaan Nuasjärven purkuputki ei toimi suunnitellusti, kuten järvessä tehdyt tuoreet mittaukset osoittavat.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut