Puolustusministeri Niinistö rinnastaa jääkäriliikkeen tämän päivän sotaharjoituksiin

Niinistön mukaan Suomella on oltava valmius ottaa vastaan ulkomaista apua, jota annetaan, jos siitä on antajalle hyötyä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö puhui sunnuntaina Raaseporissa. Martti Kainulainen

Teppo Koskinen

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) näkee Suomen itsenäistymisen alkuvaiheiden ja tämän päivän sotaharjoitustoiminnan taustalla yhteisen motiivin.

– Jääkärit saivat sotilaskoulutuksensa Saksassa, mutta käyttivät saamiaan oppeja Suomen itsenäisyyden hyväksi. Tästä on kyse myös tämän päivän kansainvälisessä koulutus- ja harjoitusyhteistyössä, Niinistö sanoi sunnuntaina puheessaan Vapaussodan Perinneliiton kesäpäivien pääjuhlassa Tammisaaressa, Raaseporissa.

Niinistön mukaan Suomessa harjoittelu on myös Suomen puolustusvoimille hyödyllisintä.

– Kustannustehokkainta harjoittelu on silloin, kun kumppanimme tulevat tänne Suomeen harjoittelemaan. Tällöin meidän ei tarvitse maksaa niitä kustannuksia, jotka aiheutuvat kaluston ja henkilöstön siirtämisestä harjoitusalueille. Harjoittelu Suomessa myös kehittää osaamistamme juuri siinä ympäristössä, jossa meidän tosipaikan tullen on osattava toimia.

Niinistön mukaan sisällissodan kokemukset osoittavat myös, että Suomella on oltava valmius ottaa ulkomaista apua vastaan. Saksan materiaali- ja sotilasapu oli sisällissodan aikana puolustusministerin mukaan merkityksellistä.

Apua saa sotilasliittojen ulkopuolellakin, jos sen antamisesta on antajalle hyötyä, Niinistö tulkitsee historian opetuksia.

Puolustusvoimien kyky ottaa apua vastaan on hyvä ja sitä on kehitetty, mutta juridisella tasolla työtä on vielä tehtävänä, puolustusministeri viittaa ulkoministeriön johdolla valmisteltavaan lakiin kansainvälisen avun antamiseen ja pyytämiseen liittyvästä päätöksenteosta.

Kommentoi

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut