Palomiehet: Ilman uudistusta pelastustoimi silputtaisiin juustohöylällä

Iso pelastuslaitosuudistus pelastaa pelastustoimen palvelut tasaiselta näivettämiseltä. Näin uskoo Palomiesliiton johtaja Kim Nikula.

Palomiesliitto kannattaa pelastustoimen uudistamista. Tämänhetkisen tiedon mukaan 22:sta nykyisestä pelastuslaitoksesta muodostetaan viisi pelastuslaitosta, jotka aloittavat toimintansa 2019.

Samalla pelastustoimen järjestäminen siirtyy kuntien vastuulta maakunnille.

Liitto toivoo, että pelastustoimen strategiaa laatimaan perustetaan lisäksi ohjaus- tai kehitysryhmä ministeriöstä, viiden uuden pelastuslaitoksen johdosta ja henkilöstöä edustavasta ammattijärjestöstä.

– Pelastustoimessa oli vaihtoehtoina, että joko toimintoja muokataan juustohöylälinjalla tai sitten pelastuslaitokset rakennetaan uuteen uskoon, Nikula sanoo.

– Viisi pelastuslaitosta on hyvä vaihtoehto, jolla tehostetaan organisaatioiden toimintaa.

– Odotamme ensin järjestäytymislakia asiasta, jotta uudistusta päästään viemään eri tasoilla eteenpäin. Tilanne on muuttunut matkan varrella niin monta kertaa, että järjestäytymislaki tarvitaan ensin pohjaksi, Nikula sanoo.

Pelastuslaitosten uudistusta määrittävää järjestäytymislakia odotetaan aivan lähiaikoina.

– Sen jälkeen asiaa voidaan alkaa käydä läpi tarkemmin. On hyvä, että ministeriö ottaa vastuun uudistamishankkeesta. Seuraamme kiinnostuneina, tarkoittaako se pelastustoimesta jatkossakin nykyistä enemmän keskusjohtoista.

Nikulan mukaan palomiehissä on monenlaisia mielipiteitä uudistuksesta, mutta eniten tällä hetkellä on ylipäätään tiedontarvetta, mitä seuraavaksi tapahtuu.

– Isoja kysymyksiä on, mitä uudistus tarkoittaa henkilöstölle, miten ICT-palvelut järjestetään ja mitä uudistus tarkoittaa myös pelastustoiminnalle.

Tällä hetkellä Palomiesliitto uskoo, ettei pelastuspalveluihin tule isoja muutoksia ainakaan heti.

– Kyse on viranomaistoiminnasta, josta valtiovallan tulee kantaa vastuu. Pelastustoimi on merkittävä osa maan sisäistä turvallisuutta, Nikula muistuttaa.

– Pelko on ymmärrettävää, mutta muutos on aina mahdollisuus, kunhan henkilöstö otetaan hankkeeseen mukaan.

Kun uudistus alkaa muotoutua nykyistä tarkemmin, esille tulee paljon asioita, jotka on ratkaistava.

Pelastuslaitosuudistus muun muassa muuttaa noin 4 000 päätoimisen työntekijän työantajaa sekä vaikuttaa noin 20 000 vapaaehtoisen sopimuksiin.

– Moni miettii esimerkiksi, voidaanko palomiehiä siirrellä asemalta toiselle tai miten uudistus vaikuttaa työsuhde-etuuksiin. Näitä asioita selvitetään.

Perjantaina Nikula kiersi Pohjois-Savoa tapaamassa palomiehiä Iisalmen, Siilinjärven, Kuopion ja Varkauden paloasemilla.

Paikallinen luottamusmies, kuopiolainen palomies Pasi Rissanen kertoo, että paloasemilla uudistuksista on puhuttu vilkkaasti.

– Asiasta on paljon puhetta ja kysymyksiä. Tämä käyntikierros tuli hyvään aikaan.

Lauantaina Nikula ja työmarkkinalakimies Pasi Jaakkola ovat tavattavissa Vesileppiksessä Leppävirralla kello 13–16. Paikalle tulevat myös aluepelastuslautakunnan jäsenet sekä Pohjois-Savon pelastusjohtaja Jukka Koponen keskustelemaan pelastustoimen tulevaisuudesta. Keskustelutilaisuus on kaikille avoin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut