Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö Valkoisessa talossa: Suomi haaveilee isännöivänsä huippukokousta

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan arktinen ympäristö olisi oiva paikka pitää arktisiin asioihin keskittyvä huippukokous, jossa Yhdysvaltojen tuleva presidentti ja Venäjän presidentti voisivat tavata.

Niinistö totesi suomalaistoimittajille Valkoisen talon nurmikolla, että maailmanlaajuisen turvallisuustilanteen ja taloussuhdanteen tulisi ensin parantua, jotta tällainen kokous olisi mahdollinen.

– Se on kaukana oleva ja vähän haaveellinenkin ajatus, mutta uskon että kaikki (huippukokouksen osallistujat) ymmärsivät, ettei Suomella olisi mitään tällaisen kokouksen isännöimistä vastaan, hän muotoili.

– Me olemme pitäneet ajatusta monissa keskusteluissa esillä, eikä sille ole täystyrmäystä tullut.

Niinistö ja muut pohjoismaiset valtionpäämiehet tapasivat Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman Valkoisessa talossa Obaman isännöimässä huippukokouksessa.

Päämiehet keskustelivat muun muassa turvallisuustilanteesta Euroopassa, maailmanlaajuisesti ja aivan erityisesti Itämerellä. He olivat yhtä mieltä muun muassa siitä, että vuoropuhelu Venäjän kanssa olisi ensiarvoisen tärkeää.

– Tarvitaan keskustelua, jotta Venäjä saataisiin takaisin kansainvälisen järjestelmän piiriin, Niinistö sanoi.

– Toisin kuin jotkut Suomessa haluavat väittää, en ole kuullut kritiikkiä yhteydenpidostani Venäjän presidentin kanssa. Päinvastoin olen saanut siitä runsaasti kehuja – muun muassa Yhdysvalloilta.

Niinistön mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden liennyttämiselle hyvä alku on, että maat ovat saaneet välilleen muodostettua ainakin jossain määrin toimivan keskusteluyhteyden Syyrian tilanteesta.

Niinistö toi huippukokouksessa esiin toiveensa, että Yhdysvallat tai Nato tekisivät EU:n kanssa yhteistyötä hybridisodankäynnin saralla. Hybridisodankäynti ei hänen mukaansa kuulu selkeästi Naton vastuulle, ja sen saralla olisi tilaa muillekin toimijoille.

– Olisi erittäin hyvä, jos EU ryhdistäytyisi turvallisuuspuolella ja lähettäisi Euroopan kansalaisille selvän viestin, että me pidämme teidän turvallisuudestanne huolta, presidentti sanoi.

– Tässä olisi EU:lla erittäin hyvä sauma toimia, koska turvallisuus huolestuttaa eurooppalaisia kaikkein eniten. Uskon, että se voisi parantaa EU:n mainetta.

Myös muuttoliike ja pakolaiset olivat tärkeässä osassa valtionpäämiesten keskusteluissa.

– Yhteinen näkemyksemme on, että hädässä olevia autetaan, mutta pitää pystyä varmistumaan siitä, kuka on välittömän avun tarpeessa, Niinistö tiivisti.

Hänen mukaansa Euroopalla ei ole mahdollisuutta auttaa kaikkia parempaa elämää etsiviä.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleja Niinistö kommentoi sanomalla, ettei ole mitään syytä uskoa Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen suhteiden merkityksen pienenevän presidentinvaihdoksen jälkeen riippumatta siitä, kuka vaalit voittaa.

– Kunhan uusi presidentti on astunut virkaan, tulee aika ottaa esiin Yhdysvaltojen suhteet Eurooppaan ja Pohjoismaihin.

Suosikkiehdokastaan Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi ei Suomen tasavallan presidentti voi virkansa puolesta nimetä.

– Sanotaan näin, että muutama hyvä ehdokas on jo pudonnut.