Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Obaman erityisavustaja: Naton ovi on Suomelle aina avoinna

Yhdysvallat pitää turvallisuusasioissa Pohjoismaita kokonaisuudessaan keskeisen tärkeänä kiinnostuksen kohteenaan, vaikka osa maista ei kuulu Natoon, sanoo presidentti Barack Obaman erityisavustaja, maan kansallisen turvallisuusneuvoston Euroopan asioiden johtaja Charles Kupchan.

– En näe, että Suomen tai Ruotsin asema Naton ulkopuolella rajoittaisi operatiivista yhteistyötä. Se ei estä meitä järjestämästä yhteisiä harjoituksia tai vaihtamasta tietoja, hän painottaa.

Naton mukana tulevien turvatakuiden puuttuminen on hänen mukaansa olennaisin seuraus sotilasliiton ulkopuolella olosta.

– Mutta sekään ei ole perustavanlaatuinen jakolinja, koska koko Pohjoismaiden alue on Yhdysvaltojen ydinintresseissä, kun puhutaan Euroopan turvallisuudesta.

Kupchan vakuuttaa Naton toivottavan Suomen ja Ruotsin tervetulleiksi, mikäli maat joskus tulevaisuudessa päättävät sen jäsenyyttä hakea.

– Naton ovi pysyy avoimena.

Kupchan keskusteli pohjoismaisten toimittajien kanssa torstaina Valkoisessa talossa, johon Pohjoismaiden valtionpäämiehet on kutsuttu huippukokoukseen ja illalliselle perjantaina.

Kupchanin mukaan Yhdysvalloilla ja Pohjoismailla on kansainvälisissä asioissa paljon yhteisiä näkemyksiä. Hän toteaa, että presidentti Obama arvostaa suuresti Pohjoismaiden arvomaailmaa ja maiden kokoaan suurempia ponnistuksia humanitäärisen avun antamiseksi, ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja muiden presidentille tärkeiden kansainvälisten asioiden edistämiseksi.

– Presidentti sanoo usein, että mikseivät kaikki maat voi olla kuin Pohjoismaat.

Tämän arvostuksen osoitukseksi Pohjoismaiset valtionpäämiehet on kutsuttu Valkoiseen taloon huippukokoukseen ja heidän kunniakseen järjestetään lisäksi presidentti Obaman ja hänen puolisonsa Michelle Obaman isännöimät viralliset illalliset.

– Se on osoitus siitä, miten paljon presidentti arvostaa pitkäaikaisia suhteitamme.

Kupchan kehuu Pohjoismaita myös äärimmäisen vapaiksi, demokraattisiksi ja liberaaleiksi maiksi, jotka ovat kansainvälisessä politiikassa johdonmukaisia ja luotettavia toimijoita.

Huippukokouksen aikana on tarkoitus keskustella yhteistyöstä turvallisuuskysymyksissä muun muassa Venäjään, Isisiin ja Afganistaniin liittyen. Agendalla ovat myös pakolaistilanne, ilmastonmuutoksen torjuminen, arktinen alue ja kauppasopimus.

– Jaamme Venäjän rajalla olevien maiden ja kaikkien Pohjoismaiden huolen Venäjän sotilaallisen läsnäolon lisääntymisestä, Kupchan sanoo.

– Keskustelemme kokouksessa siitä, mitä voimme tehdä diplomatian keinoin kannustaaksemme Venäjää läpinäkyvyyteen ja varovaisuuteen sotaharjoituksissaan pohjoisella alueella.

Isisin vastaiseen taisteluun Yhdysvallat odottaa perjantain kokouksen tuottavan uusia avauksia, joista Kupchan ei voinut etukäteen kertoa tarkemmin.

– Tiedonvaihto on varmasti mukana keskusteluissa. Se on hyvin tärkeää Brysselin ja Pariisin iskujen jälkimainingeissa.

Pakolaiskysymyksestäkin Kupchan uskoo maiden löytävän jonkinlaisia yhteisiä nimittäjiä, vaikka hän myöntääkin, että kysymys on eri maissa sisäpoliittisesti hyvin latautunut.