Bandidos laajentanut toimintaansa - Kuopion kerho yleni Bandidos Prospect -osastoksi

Asta Tenhunen

Kuopiossa toimiva moottoripyöräkerho on nimetty Bandidos Prospect Kuopio -osastoksi.

Kerhon ylennyksestä Bandidos-organisaation hierarkiassa tiedotettiin ryhmittymän sisällä alkuvuoden aikana – niin Suomessa kuin Bandidoksen jäsenille myös ulkomaille.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kuopiossa toiminut ryhmä saa käyttää ison järjestäytyneen rikollisryhmittymän nimeä omassa toiminnassaan.

Ryhmä saa käyttää nyt Bandidos-nimeä kerhotunnuksessaan ja esimerkiksi liiveissään. Aiemmin sama kerho toimi Camaradas MC:nä, kun se oli vielä tukikerho Bandidos-ryhmittymälle.

Myös Varkaudessa on samaa organisaatiota tukeva Diablos MC.

Tukikerhojen asema kerhojen hierarkiassa on alempi kuin varsinaisten Bandidos-kerhojen.

Lisäksi Varkauden Diabloksen toiminta on tällä hetkellä melko pienimuotoista, sillä sen avaintoimijoita on suorittamassa vankeustuomioitaan.

Savon Sanomat kysyi Bandidoksen uudesta osasta myös paikallisen kerhon presidentiltä. Hän ei halunnut kommentoida kerhon nimeä tai toimintaa julkisuudessa.

Kuopiolaiskerhon nimeäminen Bandidokseksi on herättänyt huomiota, sillä koko Savon alueella jengitunnuksien käyttö on ollut melko harvinaista.

– Bandidoksen toiminta on osa kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta. Kuopiossa ei ole aiemmin ollut virallista kerhoa, joka olisi saanut käyttää kansainvälisen kerhon nimeä, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista kertoo.

– Kerhon aseman muuttuminen kertoo, että se on nyt lähempänä täysjäsenyyttä eli organisaation ydintoimintoja Suomessa.

– Kuopiossa on kuitenkin liikkunut liivien kanssa väkeä aiemminkin sekä järjestetty organisaation nimissä pienempiä ja isompia juhlia. Vielä on vaikea sanoa, miten muutos näkyy katukuvassa vai näkyykö mitenkään.

– Kuopiossa on myös Helvetin enkeleihin myönteisesti suhtautuva porukka sekä yksittäisiä henkilöitä, joilla on yhteyksiä Cannonballin jäseniin.

Kuopiossa on myös Team 13 -nimeä käyttänyt joukko. Sen jäsenet ovat pääosin vankilassa törkeiden rikosten vuoksi.

Keskusrikospoliisin mukaan Bandidos on Suomessa toimivista järjestäytyneen rikollisuuden ryhmistä isoin sekä lukumäärällisesti että maantieteellisesti.

– Bandidos on laajentunut yhdestä jengistä 37 ryhmäksi, jotka ovat levittäytyneet maantieteellisesti ympäri Suomea, rikoskomisario Jussi Oksanen KRP:stä sanoo.

– Cannonball-organisaatioon kuuluvia ryhmiä on noin 20 ja Hells Angels MC:n ryhmiä kymmenkunta.

Neljäs iso organisaatio on United Brotherhood.

– Järjestäytyneen rikollisuuden ryhmien toiminta on laajentunut 2000-luvun ajan Suomessa. Näkyvissä ei ole syytä, että tämä muuttuisi. Toiminta houkuttelee edelleen etenkin nuoria miehiä.

Etenkin moottoripyöräjengit itse korostavat, etteivät ole rikollisryhmiä, vaan heidän toimintansa on moottoripyöriin liittyvää harrastustoimintaa.

Suomessa kuitenkin kaikki neljä isoa ryhmää on todettu lainvoimaisilla tuomioilla järjestäytyneeksi rikollisuudeksi.

Kaikkien ryhmien osalta Suomessa on annettu tuomioita, joita on kovennettu juuri tekijän jengiyhteyksien takia.

Iso osa kovennetuista tuomioista on liittynyt kiristyksiin ja pahoinpitelyihin. Järjestäytyneen rikollisuuden ryhmien toiminta eroaa tavallisista moottoripyöräkerhoista etenkin suhteessa rikollisuuteen.

– Suomessa myös tavataan viikoittain laittomia ampuma-aseita näiden ryhmien jäseniltä, Oksanen sanoo.

– Jengien perustaminenkin eri alueille liittyy usein huumausainemarkkinoiden haltuunottamiseen eli haluun tiivistää otettaan huumausaineiden kaupassa sekä esimerkiksi niihin liittyvässä velkojen perinnässä.

Oksanen pitää velkojen perintää juuri räikeimpänä esimerkkinä siitä, miten järjestäytyneiden rikollisryhmien tunnuksia ja hierarkiaa käytetään ensin pelotteluun, mutta usein myös väkivaltaan.

– Järjestäytyneen rikollisryhmän toiminnassa on iso väkivaltapotentiaali, jota käytetään ryhmän sisäisen kurin pitämiseen laittomien velkojen perinnän lisäksi.

KRP:n mukaan toinen kasvava puoli jengien toiminnassa on väkivallan uhan lisäksi kiinnostus talousrikoksiin ja erilaiset viritelmät liiketoimintaan.

– Jengit pyrkivät yhtä enemmän lailliseen liiketoimintaan, joka mahdollistaa rahanpesun. Se on tärkeä huomioida muussa yhteiskunnassa ja pyrkiä tunnistamaan, kenen kanssa on liiketoiminnassa tekemisissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut