Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielenosoittajat: Taisteluharjoitus on provokaatio Venäjän suuntaan - "Tällainen peli on vaarallista"

Karjalan lennoston taisteluharjoitus Yhdysvaltojen kanssa aiheutti mielenosoituksen Rissalan lentokentän läheisyyteen maanantaina. Joensuulainen Kirsti Era, Rauhanpuolustajien aktiivi ja mielenosoituksen järjestäjä, kertoo mielenosoittajien pitävän harjoitusta USA:n kanssa provokaationa Venäjän suuntaan. Moni mielenosoittaja myös korosti Suomen puolueettomuuden merkitystä turvallisuudelle.

Harjoituksen alkaminen juuri 9. toukokuuta, jota juhlitaan Venäjällä voitonpäivänä, ei myöskään jäänyt mielenosoittajilta huomaamatta.

– 71 vuotta on eletty rauhan aikaa. Hirveän kovat oppirahat maksettiin silloin, että Suomen ei pidä olla mukana missään liittoutumissa, jotka suuntautuvat Venäjää vastaan. On oman etumme mukaista pysyä suurvaltaskabojen ulkopuolella, Era sanoo.

– Haluamme kertoa päättäjille, että tällainen peli on vaarallista, ja että on kansalaisia, jotka vastustavat sitä.

Era kertoo olevansa ikäluokkaa, joka on ollut vastustamassa jo Vietnamin sotaa.

– Rauhan puolustaminen on minulle pitkä perinne, eikä näytä olevan mitään syytä luopua tästä vakaumuksesta.

Paikalla mielenosoituksessa oli iltapäivällä muutamia kymmeniä ihmisiä. Heitä oli tullut paitsi Joensuusta myös esimerkiksi Kuopiosta ja Oulusta. Rauhanpuolustajien jäsenten lisäksi paikalla oli yksittäisiä ihmisiä.

Paikalla näkyi kaksi poliisiautoa seuraamassa, että mielenosoitus sujuu rauhallisesti sekä mielenosoittajien että ohikulkijoiden suunnalta.

Karjalan lennoston esikuntapäällikkö Joni Mahonen kertoo lennoston tehneen poliisin kanssa yhteistyötä turvallisuuden suhteen.

– Poliisille on tullut ilmoitus mielenosoituksesta. Sen mukaan on katsottu, minkälainen mielenilmaus on odotettavissa, ja olemme sitten tiedottaneet turvapuoltamme, Mahonen sanoo.

Hänen mukaansa mielenosoituksesta on odotettavissa rauhanomainen. Lennosto ei muutenkaan hätkähdä mielenosoitusta. Mahonen toteaa jokaisella olevan sananvapaus ja oikeus mielipiteisiinsä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvelee, että Rissalan mielenosoitusta selittää kiristynyt kansainvälinen tilanne.

– Lisäksi suomalaisilla on tiedon puutetta siitä, että Suomi on osallistunut kansainvälisiin sotilaallisiin harjoituksiin jo kylmän sodan vuosista alkaen, Tiilikainen sanoo.

– Toki laivuevierailu on ollut enemmän parrasvaloissa kuin aiemmat harjoitukset, kun Itämerelläkin tilanne on jännittynyt. On kuitenkin tärkeää, että yhteisharjoituksilla jatkossakin varmistetaan puolustusjärjestelmien yhteensopivuus. Puolustuspolitiikkakin kansainvälistyy.

Tiilikainenennustaa, että Venäjä reagoi ilmataisteluharjoitukseen korkeintaan kommentoimalla sitä.