Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa 80 prosenttia ihmisten välisestä puheesta on juoruilua

Juoruaminen ei aina ole väärin: sillä on myös paljon positiivisia vaikutuksia ryhmän toimintaan, kertoo sosiaalipsykologi, väitöskirjatutkija Pasi Hirvonen Itä-Suomen yliopistosta.

Hirvosen mukaan eräässä tutkimuksessa on osoitettu, että jopa 80 prosenttia ihmisten välisestä puheesta on juoruilua – luku kuulostaa hurjalta, koska kaikkea juoruamista ei aina edes tiedosteta.

– Juoruaminen voidaan määritellä monella tapaa. Yleisin tavoista on se, että kaksi henkilöä puhuu arvioivasti kolmannesta osapuolesta, joka ei ole läsnä, Hirvonen tiivistää.

Juoruamisella on monia tarkoituksia. Juoruilu vahvistaa ryhmäsuhteita ja ryhmän sosiaalista identiteettiä sekä luo luottamusta ja keskinäistä läheisyyttä ryhmän jäsenten välille. Varsinkin nuorille vertaisryhmät ovat tärkeitä. Juoruilemalla ryhmän ulkopuolisista jäsenistä nuoret pyrkivät lisäämään yhteenkuuluvuuden tunnetta.

– Juoruaminen on toisaalta myös epäsuoran tiedon saamista: juoruamalla jaetaan tietoa ja kokemuksia muista ihmisistä ja asioista. Juoruillessa arvioidaan myös sosiaalisia suhteita sekä ennakoidaan ja pohditaan tulevia tapahtumia.

– Nuoret juoruavat usein ulkonäköön ja sosiaalisiin suhteisiin liittyvistä asioista. Nuorten keskuudessa on myös paljon visuaalista juoruamista, eli juoruamisen kohteena ovat uudet sosiaalisen median postaukset ja statuspäivitykset.

– On muistettava, että kaikki juoruaminen ei ole vain negatiivista. Juoruta voi myös positiivisesti, esimerkiksi kehumalla muita ihmisiä, Hirvonen muistuttaa.

Vaikka juoruilu voi esimerkiksi parantaa ryhmähenkeä, liialla juoruilulla saattaa olla kielteisiä seurauksia.

– Liika juoruilu voi johtaa valehtelemiseen, kiusaamiseen, syrjintään ja ryhmästä pois sulkemiseen. Pahimmat juoruilijat voivat menettää asemansa ja kasvonsa ryhmässä.

Tutkimusten perusteella ei ole yhtenevää näyttöä siitä, juoruavatko naiset vai miehet enemmän. Voidaan kuitenkin sanoa, että naiset ja miehet juoruavat erilaisista asioista.

– Naiset juoruavat yleensä sosiaalisista suhteista ja ulkonäköön liittyvistä asioista, kun taas miesten välinen juoruaminen koskee lähinnä statukseen ja suorittamiseen liittyviä asioita, esimerkiksi palkankorotuksia. Tämä jako on kuitenkin erittäin karkea, eikä tätä pidä missään nimessä yleistää liikaa, Hirvonen korostaa.

Juoruamisella on kuitenkin erilaisia vaikutuksia naisten ja miesten välillä.

Hirvosen mukaan tutkimuksissa on saatu yllättävää tietoa siitä, että juoruamisella on suurempi merkitys ystävyyssuhteiden laatuun miesten kuin naisten keskuudessa.

– Naisten keskuudessa juoruamisella ei ole niinkään suurta merkitystä, sillä heidän välisissä suhteissa korostuu läheisyys ja yhteisöllisyys. Miesten juoruilu taas vaikuttaa suoraan ryhmän toimivuuteen ja näin myös positiivisesti ystävyyssuhteiden laatuun, Hirvonen tarkentaa.

– Hyvä juoruilu pohjautuu todellisiin, värittämättömiin faktoihin, ja se on yhteistä etua tavoittelevaa. Juoruilu ei missään nimessä saa olla valehtelua tai väline oman edun tavoitteluun muiden kustannuksella.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.