Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin

Otava 2016. 112 s.

Siri Kolun nuortenromaani kertoo lukiolaisen Peetun kesästä. Peetu on saanut vauvana nimen Petra. Hän on transpoika, mieleltään poika, keholtaan tyttö. Varhaisimmista muistoistaan alkaen hän on kokenut itsensä pojaksi.

Tarinan nykyajassa Peetun mahdollisuudet tulla myös ruumiillisesti omaksi itsekseen ovat hyvät. Ongelmatonta kehon korjaaminen ei ole, eikä tapahdu ilman perusteellisia tutkimuksia. Niihin itsensä yksityiseksi ihmiseksi tuntevan Peetun on alistuttava, ja niiden jälkeen ”veitsen alle”, mikä sekään ei ole aivan riskitöntä.

Kolu tavoittaa hyvin nuoren ihmisen ja hänen läheistensä henkisen tilan. Peetulla on isä ja äiti, veli Pyry ja suuri rakkaus Aamu. Peetu asuu Aamu-tytön kanssa. On menossa kesä, jonka jälkeen Peetu täyttää 18, ja voi mennä rintojenpoistoon ja anoa henkilötunnukseen merkintää miespuolisuudestaan.

Vaikka kaikki sujuu perheen kanssa suurin piirtein ymmärtäväisissä merkeissä, erityisesti Peetun äidin kriisi on melkoinen. Pitkän odotuksen kesän keventämiseksi isä ehdottaa Peetulle purjelentopäiviä, vain heille kahdelle. Moottorittomalla pienkoneella liitäminen on oiva symboli vapauden kaipuulle. Se on myös väkevä luottamusharjoitus.

Kirja jakautuu kymmeneen lukuun, kymmeneen isän ja pojan lentopäivään. Taivaan avaruudessa asiat näyttäytyvät erilaisessa mittakaavassa. Toisaalta lentoreissut tähdentävät sitä, ettei ihminen voi paeta itseään eikä elämää, jos haluaa olla todellisesti olemassa ja vieläpä onnellinen.

”Ei ole syvempää onnea kuin olla se joka on”, on romaanin ydinvirke, joka kannattelee koko tarinaa.

Peetun mielestä on hullunkurista, miten ihmiset arvioivat ja moralisoivat toisiaan ulkoisten ominaisuuksien kautta: ”Miksei ihmisestä voinut kohdata huumorintajua tai ajattelutaitoja tai lojaalia sydäntä ennen sitä ilmeistä? Miksi oli ensin oltava tyttö ja poika? Kun katsomme ihmistä, asetamme paljon filttereitä katseen eteen.”

Ihminen on psykofyysinen olento, joka tarvitsee hyvinvointiin eheyttä. Transihmiselle eheys tarkoittaa kehon korjaamista mielellisesti koetun sukupuoli-identiteetin mukaiseksi. Miksi ylipäätään ihmisyyden ja kulttuurin pitää olla niin sukupuolittunutta, on kysymys, jota ei voi lastata transihmisten harteille.

Kolun kirjassa Peetun asiaa käsitellään sukupuoliristiriitana, joka on ratkaistava ensisijaisesti yksilön mielenterveyden takia.