Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hanna Kauppinen: Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut

Hanna Kauppinen: Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut. Myllylahti 2016. 198 s.

Hanna Kauppisen, 18, esikoiseen kuuluvat hauska idea ja mielikuvituksellinen toteutus. Tässä tekstissä kirja omalla tavallaan – ikään kuin kirjoittamalla itse itseään – luo tapahtumissaan hieman hajoavan, mutta tyyliltään sulavan tarinan.

Kuvaillaan vanhan kirjan kaupoissa kiertelevän yksinäisen Mila-tytön vaiheita Tarinataivas-kaupan perhepiirissä, jossa kuolleetkin ovat aaveina mukana. Koira, aasi ja myös kauppa tempauksineen liittyvät henkilöihin samaten.

Johdanto kertoo naisesta, joka haluaa tarinan kustannettavaksi – ilman, että käsikirjoitusta on luettu, sitä tehdään vain yksi kappale, eikä kukaan tule sitä lukemaan.

Niinpä kirjan sijasta varsinaisessa kertomuksessa hahmotetaan oikeastaan ”vain” tuo tarina. Vaikeaa? No, pikkuisen, mutta ei paljon.

Olennaista näille kirjojen ahmijoille ja vihaajillekin on niin täysin kirjoihin suuntautunut asenne, että kirjat eivät oikeastaan enää ole kirjoja. Pikemmin niiden laatu, varsinkin tämän yhden kuvitellun ja nyt ilmestyneen kirjan kohdalla, on lukemisessa ja eläytymisessä.

Kauppinen kuvaa kokemuksellisuutta Milan oman tarinan kautta. Juonen viittaukset ja kohtaukset nostavat esiin tytön orvon elämän vaiheita.

Oman kodin ilkeä, Milan luotaan karkottanut ilmapiiri on hänet kirjojen maailmoihin ajava tekijä. Hän hakee antikvariaateista omaa ainutlaatuista kirjaa, henkilötarinaa, jota otsikon mukaisesti kukaan ei ole vielä lukenut, eikä tule sellaisena, yhdellä tavalla, lukemaankaan.

Syntyy vaikutelma, että lukijan ei odoteta lukevan kirjaa lukijana, vaan eläytyjänä ja osallisena. Nuori tekijä valmiuksineen antaa eväät korostamalla mielikuvitusta.

Kun kirja nyt siis kuitenkin tarjoutuu luettavaksi, kaipaisi siihen vähän selkeämpää rakennetta; tiiviyttä, kiinnekohtia, jännitteitä. Toki eritoten fantasian ystävä voi nytkin herkutella eloisasti kuvitellulla, hyvin kirjoitetulla ja vielä myös puhuttelevalla seikkailulla.

Teppo Kulmala