Darragh McKeon: Kaikki pysyväinen haihtuu pois

Darragh McKeon: Kaikki pysyväinen haihtuu pois. Suom. Ulla Lempinen. Atena 2016. 369 s.

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta tuli kuluneeksi tasan kolmekymmentä vuotta 26. huhtikuuta. Se nousee irlantilaisen Darragh McKeonin (s. 1979) esikoisromaanin kiinnekohdaksi.

Fiktiossa ydinturma saattaa yhteen ukrainalaisen maalaispojan Artjomin perheen ja moskovalaisen huippukirurgin Grigorin elämät. Samalla se erottaa Grigorin ja hänen entisen journalistipuolisonsa Marian, joka yrittää järjestää niin omaansa kuin köyhän sisarensa Alinan ja hänen poikansa, musikaalisen ihmelapsen Jevgenin elämää.

Jokainen kantaa sisimmässään salaisuutta, arpea tai haavaa. Ydinturmassa moni elämä tuhoutuu, mutta jotkut myös eheytyvät.

Romaanin yksittäisten ihmiskohtaloiden kehys on painava luku 1900-luvun historiaa: Tšernobylin katastrofi, Gorbatšovin uudistuspolitiikka, länsisaksalaisen Mathias Rustin lento Punaiselle torille ja Neuvostoliiton kaatuminen.

Ison ja ylevän sekä pienen ja koskettavan yhteensovittaminen ei ole ongelmatonta: McKeon pyrkii kuvaamaan Neuvostoliiton käymistilaa yksilötasolta ja sisältä päin, mutta katse vaikuttaa ulkopuoliselta.

Kun neuvostoihmisen psykologinen kuva heilahtelee totalitaristisen väkivallan, vainoharhaisuuden ja vapauden kaipuun välillä, syntyy varsin kaavamainen mielikuva, jollaisena Neuvostoliitto on totuttu näkemään lännessä. Kirurgimiehen ja journalistinaisen idealistiset tavoitteet korostavat ”länsimaisia arvoja”, yksilöllisyyttä ja sananvapautta.

Voiko Tšernobylin katastrofin edes todistaa sisältä päin? Kannattaa lukea nobelisti Svetlana Aleksijevitšin haastatteluromaani Tšernobylista nousee rukous. Aleksijevitš luo likeisen ja kouraisevan kuvan neuvostoliittolaisten elämästä, arjesta, ajatuksista, tunteista ja unelmista – ihmisistä, kylistä ja kansakunnista ennen ja jälkeen Tšernobylin.

McKeonin romaanin yksityiskohdat ydinturman uhrien kohtelusta, säteilysairauksista ja epämuodostumista vaikuttavat tutuille, ja hän kiittääkin Aleksijevitšin romaania yhtenä keskeisenä lähteenä omalle esikoiselleen.

Risto Löf

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut