Työttömälle rakennetaan digiputki - pian kaiken työnhakuun liittyvän voi hoitaa netissä

Sopivien työpaikkojen löytyminen automatisoituu reilun parin vuoden sisällä, kun työttömien työnhakijoiden profilointi kehittyy ja digitaalinen työmarkkinatori tulee käyttöön. Markku Ulander

Matti Pietiläinen

Digitalisaatio etenee myös julkisessa työnvälityksessä. Reilun kahden vuoden kuluttua työttömäksi jäävä voi hoitaa kaiken työnhakuun liittyvän verkossa.

– Suurin osa työnhakijoista tulee todennäköisesti pärjäämään täysin tehokkaiden verkkopalveluiden ja helposti saatavilla olevan puhelinpalvelun ja chatin avulla, kehitysjohtaja Vesa Joppila ennakoi.

Hän työskentelee Keha-keskuksessa, jonka vastuulla on ely-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintotehtävät. Työnhaun digitalisaation kehittäminenkin on sen vastuulla.

Nyt jo esimerkiksi 80–90 prosenttia ilmoittautuu työnhakijaksi verkossa ja käynnistää työnhaun siellä.

Hallituksen viime viikolla julkistama työnhaun sähköinen valvonta lisää työttömän velvoitetta hoitaa asioitaan verkossa. Työttömän työnhakijan on kerrottava nettipalvelun kautta työnhakunsa edistymisestä kesästä 2017 alkaen, todennäköisesti kuukausittain. Tällä hetkellä raportointivelvoitteesta sovitaan erikseen.

– Vastuu siirtyy yhä enemmän työnhakijalla itsellään. Kun työttömyysetuutta maksetaan, on seurattava, onko tehty asioita, joita työllistämissuunnitelmassa sovittiin, sanoo työmarkkinaneuvos Jarmo Palm työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Järjestelmä reagoi raportoimattomuuden lisäksi automaattisesti erilaisiin poikkeuksiin ja ilmoittaa niistä TE-toimistoihin.

– Sen kautta saadaan esimerkiksi tietoa, jos joku on hakenut aktiivisesti töitä ja päässyt usein haastatteluihin, mutta ei kuitenkaan saa työpaikkaa. Voidaan arvioida, onko tarvetta jonkin tietyn osaamisen kehittämiseen, muistuttaa hallitusneuvos Päivi Kerminen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Palm lupaa, että työttömillä on myös jatkossa mahdollisuus hoitaa asioitaan muutenkin kuin netin kautta.

– On yksittäistapauksia, joilla ei ole verkko-osaamista tai mahdollisuutta käyttää verkkopalveluita esimerkiksi sairauden takia.

Pisin digiloikka tulee vuoden 2018 loppuun mennessä.

–Digitaalinen työmarkkinatori tulee mullistamaan työnhaun totaalisesti sekä työnhakijoiden että työnantajien näkökulmasta, Vesa Jouppila hehkuttaa.

Digitaalinen työn välitysalusta pohjautuu semanttiseen hakukoneeseen, joka vertaa automaattisesti työnhakijoiden osaamisprofiileja ja avointen työpaikkojen vaatimia kriteereitä toisiinsa. Kone ehdottaa sopivien työnhakijoiden ja avointen työpaikkojen yhdistämistä. Oppivan tekoälynsä ansiosta hakukone kehittyy koko ajan.

Ennen työmarkkinatorin tuloa kehitetään työnhakijoiden automaattista luokittelua. Tähtäimessä on nykyistä parempi osaamisen tunnistaminen.

– Tavoitteena on, että pystyisimme kaiken sen tiedon pohjalta, jonka asiakas itsestään verkkopalveluun tuottaa, profiloimaan automaattisesti, miten helposti työllistettävästä on kysymys, Jarmo Palm sanoo.

Profilointia tekevän ohjelman karvalakkiversio on jo olemassa mutta vähällä käytöllä.

– Tähän asti julkisessa työnvälityksessä on edetty jäykästi ammattiluokituksen perusteella. Jatkossa edetään työnhakijan osaamisen perusteella, Jouppila.

Työmarkkinatori avataan myös työnantajille ja henkilöstöpalveluyrityksille.

– Tietosuoja otetaan tietenkin huomioon. Sitten vasta alkaa näkyä nimiä ja yhteystietoja, kun ollaan aivan loppumetreillä sopivan henkilön löytymisessä, Jouppila sanoo.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut