Viranomainen: Trumpin lentokone on luvaton, eikä sillä saa lentää

Lentokoneen omistava yhtiö on jättänyt maksamatta viiden dollarin rekisteröintimaksun.

Donald Trump on käyttänyt omaisuuttaan ja esimerkiksi omaa lentokonettaan näkyvästi kampanjassaan. Trumpin kampanjamatkoja vuokraama Cessna-suihkukone on kuitenkin asetettu lentokieltoon rekisteröinnin laiminlyömisen vuoksi. John Moore

Teppo Koskinen

Republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaaksi Yhdysvalloissa mielivä miljardööri ja tosi-tv-tähti Donald Trump on matkannut merkittävän osan kampanjastaan luvattomalla lentokoneella.

Yhdysvaltain ilmailuviranomaisen FAA:n mukaan Trumpin käyttämä Cessna 750 Citation X -suihkukoneen rekisteröinti on umpeutunut tammikuun lopussa, ja kone on nyt asetettu lentokieltoon.

Rekisteröinti pitää uusia kolmen vuoden välein. Rekisteröinti maksaa viisi dollaria, noin neljä ja puoli euroa. Lentokone on vuokrattu kampanjaa varten yhtiöltä, jonka Donald Trump omistaa. Rekisteröinnin laiminlyömisestä voi seurata vajaan 25 000 euron hallintosakko tai, jos asiaan liittyy rikos, jopa 222 000 euron rikossakko ja enimmillään kolmen vuoden vankeustuomio.

Viranomaisen mukaan lentokoneen rekisteröinnistä oli lähetetty "viimeinen varoitus" joulukuussa.

Trumpin kampanjan tiedottajan mukaan lentokoneen rekisteröinti on parhaillaan menossa. Lentoluvan saaminen rekisteröinnin jälkeen voi kestää olosuhteista riippuen joitain päiviä tai merkittävästi pidempään.

Yhdysvaltalaismedian mukaan Trumpin ei kuitenkaan tarvitse olla tyyten vailla ilmakyytiä. Trumpin omistama, luksustasoisesti varusteltu ja julkisuudessa usein esitelty Boeing 757 -lentokone on rekisteröity maaliskuun 2018 loppuun asti. Suuri Boeing ei kuitenkaan voi laskeutua kaikille kentille, joten sen käyttäminen kampanjassa on hankalaa.

Trumpin henkilökohtaiseen ilmalaivueeseen kuuluu Boeingin lisäksi myös kolme Sikorsky-helikopteria.

Lähteet:

The New York Times

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut