Kunnalliskodin liekit toivat mustan kevään Lapinlahdelle

31 kuolleesta 27 haudattiin yhteishautaan vanhalle hautausmaalle Lapinlahden kirkkoa vastapäätä. Hautajaiset pidettiin 8.5.1966 Savon Sanomat

Vuokko Nissinen

Lapinlahden kunnalliskodin mielisairasosaston palo 22.4.1966 on edelleen Suomen itsenäisyyden ajan tuhoisin palo-onnettomuus. Palon syttymisaikaan rakennuksessa oli 36 potilasta, kolme työntekijää ja kolme työntekijän perheenjäsentä.

Onnettomuus vei 31 hengen. Kaikki kuolleet olivat potilaita. Vainajat haudattiin yhteishautaan, jonne arkut kuljetettiin kuorma-autosaattueessa.

Koivulaksi kutsuttu mielisairasosasto oli rakennettu vuonna 1932. Se oli hirsirakenteinen, ja sisäpuolen seinät oli vuorattu pahville.

Palokunta oli hälytetty sammuttamaan Koivulan tulipaloja aiemminkin, ja palokunta oli pitänyt harjoituksia Koivulassa.

Koivulaa ei ollut kunnostettu vähään aikaan, koska Iisalmeen oli valmistumassa mielisairaala, johon lapinlahtelaiset potilaat oli tarkoitus siirtää seuraavana vuonna. Silloisen sosiaalihuollon piiritarkastajan Olavi Maijalan mukaan Koivula oli koko maakunnan huonokuntoisin.

 

Yhteishautajaiset järjestettiin 8.5.1966. Kirkonmäki oli täynnä väkeä. Vainajat tuotiin paikalle valkoisissa arkuissa kuorma-autojen lavoilla.

31 vainajasta 27 haudattiin yhteishautaan vanhalle hautausmaalle kirkkoa vastapäätä.

Palon syttymissyy jäi mysteeriksi, mutta syttymisalue saatiin selville. Palo sai alkunsa rakennuksen keskeltä, miesten tupakkahuoneen vaiheilta. Syttymissyistä pystyttiin rajaamaan pois lämmityskattila, joka sijaitsi kellarikerroksessa toisessa osassa rakennusta kuin mistä palo alkoi. Palon jälkeen tehtiin kokeita savupiipussa, joka todettiin ehjäksi. Myös sähköjohdot tutkittiin.

Palon syttymisaikaan hoidossa oli kaksi pyromaania. Heidän osuuttaan spekuloitiin, mutta todisteita ei saatu. He menehtyivät palossa.

Poliisin tutkinnoissa ei myöskään selvinnyt mitään, mikä olisi antanut aiheen syyttää ketään laiminlyönnistä. Siksi palosta ei istuttu koskaan käräjiä ja poliisi joutui hautaamaan jutun selvittämättömänä.

Kunnalliskodin tulipalon 50-vuotispäivän muistoksi järjestetään seppeleenlasku sunnuntaina 24.4. kello 14 yhteishaudalla.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut