Tuntematon sotilas: Jussi Vatasta ja Vilho Koskelaa yhdistävät savolaiset juuret

Jussi Vatanen nähdään Vilho Koskelan roolissa Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa. Laura Oja

Jaana Kangas

Sonkajärveltä kotoisin oleva näyttelijä Jussi Vatanen esittää Aku Louhimiehen uudessa Tuntemattomassa sotilaassa vänrikki Vilho Koskelaa. Roolihahmoa ja sen esittäjää yhdistävät savolaiset juuret.

Väinö Linnan oman kertoman mukaan Vilho Koskelan esikuva on nilsiäläinen Einari Kokkonen. Kokkonen oli pientilallisen poika, joka hyvänä hiihtäjänä oli osallistunut talvisodassa vaativiin partioretkiin ja yleni sotien aikana alikersantista kapteeniksi.

Tuntemattoman sotilaan hahmoista Koskela ja Antti Rokka olivat Linnan itsensä mukaan ainoita, joilla oli todellinen esikuva. Linna palveli jatkosodan alussa jalkaväkirykmentti 8:ssa, jossa myös Koskelan ja Rokan esikuvat palvelivat.

Kokkonen antoi aineksia Koskelan luonteeseen, mutta Vilho Koskelan hahmoon on yhdistelty myös muita ihmisiä. Koskelassa arvellaan olevan piirteitä Linnan jatkosodassa kaatuneesta lapsuudenystävästä Eero Halmeesta sekä Pertjärven taistelun jälkitoimissa kaatuneesta Niemelä-nimisestä luutnantista.

Kuvitteellinen Koskela kaatuu kirjan lopussa, mutta oikea Kokkonen selvisi sodasta hengissä. Hän palasi sodan jälkeen Savoon kotitilalleen Nilsiään.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut