Uusi rajoitettu henkilökortti valmisteilla - ei kelpaa matkustamiseen

Suomessa aiotaan ottaa käyttöön henkilökortti, johon ei kuulu matkustusoikeutta.

Tavallisen henkilökortin rinnalla tulisi siis vaihtoehtoinen, rajoitettu henkilökortti, joka ei ole virallinen matkustusasiakirja.

Sisäministeriö on valmistellut esityksen, jonka mukaan viranomaiset voisivat jatkossa evätä tavallisen henkilökortin osalta ihmisistä. Tavallinen henkilökortti voitaisiin evätä henkilöltä, jota epäillään vakavasta selvittämättömästä rikoksesta tai jolla on suorittamatta hänelle tuomittu rangaistus kuten esimerkiksi odottamassa passitus vankilaan.

Tavallinen henkilökortti voitaisiin evätä myös henkilöltä, jonka edellytetään pysyvän Suomessa asevelvollisuuden suorittamista varten.

Jo nyt keskeneräiset viranomaisasiat voivat olla este myöntää passia tai peruste passin ottamiseksi takaisin poliisin haltuun.

Esityksen mukaan näillekin henkilöille voitaisiin kuitenkin jatkossa myöntää uusi henkilökortti henkilöllisyyden osoittamiseksi, sillä esimerkiksi ajokortti ei enää käy monessa paikassa viralliseksi henkilöllisyyden todistavaksi asiakirjaksi.

Esimerkiksi kaikki pankit eivät hyväksy ajokorttia henkilöllisyyden varmistamiseksi. Näitä paikkoja voi tulla vielä lisääkin, kun ajokorttien hakeminen ja myöntäminen on siirtynyt poliisilta Liikenteen turvallisuusvirastolle ja sen kilpailuttamille yhteistyökumppaneille kuten tällä hetkellä hakemuksia vastaanottavalle Ajovarmalle.

Uusi henkilökortti toimisi yhteiskunnassa monissa tilanteissa tarvittavana henkilöllisyystodistuksena, mutta se ei kelpaisi matkustusasiakirjaksi esimerkiksi rajatarkastuksissa.

Heille, joilla ei ole keskeneräisiä vakavia viranomaisasioita, myönnettäisiin edelleen hakemuksesta tavallinen henkilökortti.

Tavallinen henkilökortti riittää matkustusasiakirjaksi passin sijasta EU-maihin sekä joihinkin muihin Euroopan maihin kuten Sveitsiin.

Pohjoismaissa suomalaiset eivät tarvitse matkustusasiakirjaa, mutta henkilön on aina vaadittaessa kyettävä osoittamaan henkilöllisyytensä ja että on jonkin Pohjoismaan kansalainen.

Esitys käsitellään vielä eduskunnassa ja jos se siellä hyväksytään, uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan jo tämän vuoden lopulla osana uutta henkilökorttilakia.

Samassa lakiuudistuksessa päätetään siitä, että jatkossa myös kaikki tilatut henkilökortit voidaan toimittaa noutopisteisiin samalla tavoin kuin valmiit passit jo toimitetaan eikä niitä tarvitse enää hakea poliisiasemalta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut