Mentalisti Pete Poskiparta uskoo edelleen ihmiseen

Mentalisti Pete Poskiparralla on sopimus lähipiirinsä kanssa siitä, että työssä opittuja kikkoja ei sovelleta heihin. Vaimoaan hän ei edes onnistuisi manipuloimaan tai huijaamaan, sillä tämä tuntee tekniikat hyvin. Daniel Lehtovirta

Veera Jääskeläinen

Mentalisti Pete Poskiparta määrittelee mentalistin olevan kuin taikuri sillä erolla, että siinä missä taikuri on yleensä näppärä sormistaan, mentalisti on näppärä mieleltään.

Mentalistin show koostuu psykologiasta, ihmisten ohjailuista, katsojalle huomaamattomista tempuista sekä esimerkiksi muistitekniikoiden hallitsemisesta. Poskiparta pystyy muistamaan sekoitetun korttipakan nopeasti ulkoa, ja kun se jaetaan yleisöön, hän tietää mikä kortti missäkin on.

– Katsojalle ei koskaan selviä, mikä osa esityksestä on temppua ja mikä totta. Idea on, että katsojalle jää kutina vatsanpohjaan, Poskiparta sanoo.

Joskus kaikki menee katsojiin vähän liiankin täydestä. Poskiparralta kysellään silloin tällöin esitysten jälkeen, onko hän syntynyt tulevaisuuteen näkemisen ja ajatustenluvun lahjojen kanssa.

– Joudun aina sanomaan, että olen harjoitellut, ja se vähän pilaa heidän päiväänsä.

Poskiparta viittaa Suomenkin televisiossa esiintyneeseen brittitaikuriin Paul Danielsiin, jonka yksi opinkappale oli, että esitystä täytyy hioa ja hioa, jotta siitä tulee timanttia. Tällä periaatteella on syntynyt myös Poskiparran uusi show Mielenkääntäjä, joka nähdään lauantaina Kuopiossa.

– Se on kuin puukon teroittamista. Kun puukko tylsyy, sitä teroitetaan lisää. Niin esitykseen syntyy henkilökohtainen side. Mielenkääntäjä on kuopiolaisten kannalta hyvässä vaiheessa, koska sitä on esitetty 25 kertaa ympäri Suomea, ja alussa olleet rönsyt ovat hioutuneet pois.

Hiomiseen käytetty aika on Poskiparran mielestä kannattanut. Lopputuloksesta voi olla iloinen.

– Aika mukavasti se soljuu eteenpäin, hän lausahtaa.

Esimerkiksi valheenpaljastuskoe on saanut kehittelyn tuloksena uutta virtaa, kun tempussa ensin käytetyt käyntikortit vaihtuivat 20 euron seteleihin. Luonnollisesti jos Poskiparta epäonnistuu merkityn setelin haltijan löytämisessä, osallistujat saavat pitää rahat.

Helppoa rahaa ei katsojille kuitenkaan ole luvassa: Poskiparta ei ole epäonnistunut valheenpaljastuksessa vielä kertaakaan. Hän valottaa salaisuuden verhoa ja kertoo, että valehtelun huomaaminen on lopulta aika helppoa asiaan perehtyneelle ja mikroilmeet hallitsevalle. Taustalta löytyy tieteellistä osaamista, jota rajaviranomaisetkin hyödyntävät. Kun luodaan painetta, ihmisen on todella vaikea valehdella uskottavasti.

Harjoittelustahuolimatta epäonnistumisiakin tulee, kuulemma lähes joka esityksessä ainakin yksi. Esimerkiksi kun mentalisti yrittää selvittää katsojan ajattelemaa kaksinumeroista lukua, numerot saattavat mennä väärinpäin. Hyvä esiintyjä pystyy kuitenkin piilottamaan pikkumokat, ja saa katsojat luulemaan virheen kuuluvan esitykseen.

Syventyminen ihmisen mieleen ei ole heikentänyt Poskiparran uskoa ihmiskuntaan. Mutta sen hän on huomannut, että ihmiset ovat hyvin samanlaisia mitä tulee päätöksentekoon. Kun ihmisen käsketään ajatella lukua yhden ja kymmenen väliltä, lähes puolet ajattelevat seitsemää.

– Siitä kertovat markkinointitutkimuksetkin, Poskiparta kertoo.

– Sen takia seitsemänmiljardisessa maailmassa ei ole kuin parikymmentä isoa automerkkiä. Meille on hyvin tärkeää, että leimaudumme asioihin, jotka ovat yleisesti tunnettuja ja tiedettyjä.

Ihmisillä on myös taipumusta mennä uudestaan ja uudestaan mukaan erilaisiin huijauksiin taloudellisista uskonnollisiin. Poskiparran mielestä tähän on kaksi syytä. Ensimmäinen on hätä.

– Jos on sairaus, josta lääkäri on sanonut, ettei siitä voi parantua, on inhimillistä kääntää kaikki kivet. En halua dissata uskontoa sinänsä, ja jos kokee sen olevan avuksi, niin mikäs siinä. Mutta en ole ihan varma, kannattaako siitä maksaa, että joku rukoilee puolestasi tai antaa nokkossalvaa syöpähoidoksi, Poskiparta toteaa.

Toinen syy huijausten onnistumiseen on ihmisen loputon usko äkkirikastumiseen.

– Vaikka pyramidihuijauksia tulisi kuinka paljon ilmi, niin se vain kiehtoo ihmisiä, että shampoota myymällä voisi tulla miljonääriksi.

Mielenkääntäjä Kuopion kaupunginteatterissa 16.4. klo 19.15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.