Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtakunnallinen ylioppilasteattereiden festivaali sytyttää yleisön kellon ympäri

Jos Kuopion ylioppilasteatterin aktiivijäsenet Aapo Halme ja Emmi Vuorinen saisivat aloittaa Kuopijon Sytyvestin parivuotiset järjestelyt nyt alusta, he tekisivät yhden asian toisin.

– Emme murehtisi raha-asioita niin paljon ja aikaisin, kaksikko toteaa.

Raha on tärkeää, tietysti. Ja pienellä ylioppilasteatterilla sitä ei tietenkään ole. Vuorisen sanoin festari on toteutettu kengännauhabudjetilla. Mutta rajansa stressaamisellakin.

– Jo vuosi sitten olimme kauhean huolissamme siitä, kuinka saamme laskut maksettua. Ensimmäiset laskut tulivat vasta viime viikolla, Halme hymähtää.

Tapahtuman tärkeimpänä rahoittajana toimii Ylioppilasteatteriliitto SYTY ry, joka puolestaan saa opetus- ja kulttuuriministeriöltä tukea. Taloudellinen riski on kuitenkin myös järjestävällä ylioppilasteatterilla. Sisältäähän viikonloppu 20 esitystä kolmella eri näyttämöllä 500 teatterintekijän voimin – ja tätä kaikkea järjestää alle kymmenen hengen ydinjoukko, jolle festivaali on ensimmäinen.

Edellisen kerran SYTY on kokoontunut Kuopiossa 2007.

 

Vielä tammikuussa oli epävarmaa, osallistuisiko isäntäteatteri lainkaan Sytyvestin ohjelmaan. Järjestelyt pitivät ryhmän niin kiireisenä, ettei aikaa oman esityksen harjoitteluun jäänyt.

Kun Lapin ylioppilasteatteri ilmoitti osallistuvansa festivaalille 24 tunnin metodilla toteutetulla näytelmällä, keksi Emmi Vuorinen, että Kuopion ylioppilasteatteri voisi ottaa mallia ja tehdä myös pikateatteria:

– Tavoitteena oli työstää näytelmä 48 tunnissa, mutta ei siihen lopulta niin paljon aikaa käytetty.

Esitys kantoi pitkään työ­nimeä Salaisuus, koska sen sisältö oli teatterilaisille itselleenkin hämärän peitossa. Vitsinä annettu työnimi jäi esityksen lopulliseksi nimeksi.

 

Kuopion ylioppilasteatteri on ollut jo vuosikausia vailla vakituista näyttämöä. Halmeen mukaan ryhmä on tottunut kodittomuuteen ”vähän pelottavankin hyvin”. Viime keväänä ryhmä teki Adalmiinan helmen kouluilla esitettäväksi. Miisa, tuu ikkunaan nähtiin Satamankulmalla. Halme tosin pohtii, onko tilattomuus vaikuttanut teatterin jäsenmäärään ja jäsenien vaihtuvuuteen.

Kodittomuuteen tottunut pieni teatteri myös tiedostaa, että oma tila vaatisi sitoutumista.

– Jos maksaisi markkinahintaista kuukausivuokraa, pitäisi olla koko ajan yksi näytelmä esitettävänä ja toinen harjoitusvaiheessa, Halme pohtii.

Sytyvestiä varten ylioppilasteatterilla on käytössään kolme tilaa. Satamankulma ja Kulttuuriareena 44 toimivat tapahtuman näyttämöinä koko viikonvaihteen ajan. Perjantaina käytössä on lisäksi Kuopion kaupunginteatterin Maria-näyttämö. Sen vuokran ryhmä maksaa tekemällä talkootyötä kaupunginteatterille.

– Työtä tämä porukka ei pelkää, rahanmenoa vain, kiteyttää Halme.

Halme tietää, että SYTYn festivaaleilla kolme neljäsosaa yleisöstä on tavannut olla ylioppilasteatterilaisia, loput paikallista yleisöä.

Vuorinen ja Halme kuitenkin uskovat ja toivovat, että myös paikallinen yleisö näkisi festivaalin harvinaisena mahdollisuutena, joka toistuu seuraavan kerran ehkä joskus 20-luvulla.

– Kuinka usein Kuopiossa näkee esimerkiksi ruotsinkielistä teatteria? Tai teatteriesityksiä yhtäjaksoisesti aamukymmenestä iltakymmeneen? heittää Vuorinen.

 

Vaasan ylioppilasteatteri Rampin Rakkauslaulu Suomelle Kuopion kaupunginteatterin Maria-näyttämöllä perjantaina klo 16.

Oulun ylioppilasteatterin musikaali Suuri Peto! Maria-näyttämöllä perjantaina klo 20.

Joensuun ylioppilasteatterin ”savolainen sukusaaga” Anne F., Mummi ja minä Satamankulmalla lauantaina klo 16.

Tampereen ylioppilasteatterin Venäläisiä unelmia Kulttuuriareena 44:ssä sunnuntaina klo 10.30.

Perjantain iltabileissä Tähdessä kamppaillaan valtakunnallisesta improvisaatiomestaruudesta, lauantaina mittaa ottavat toisistaan Kuopio ja Joensuu.

Lisäksi ryhmät esittelevät pitkin viikonloppua makupaloja esityksistään Salacavalan terassin tuntumassa Kuopion torilla.