Jo neljä ihmistä pudonnut jäihin viime päivinä - mopoilija, pilkkijä, lapsi ja yksi muu

Asta Tenhunen

Savossa on viime päivinä ollut täysin poikkeuksellisen suma vaaratilanteita heikoilla jäillä. Lapinlahden ja Pieksämäen välillä on viikon sisällä sattunut neljä viranomaisten tietoon tullutta tapausta, joissa jäällä kulkija on pudonnut jäihin.

Kaikki neljä ovat päässeet turvaan sivullisten tai palomiesten avulla.

Vaaratilanteiden suma on niin poikkeuksellinen, että poliisi ja pelastuslaitos antoivat jo sunnuntaina vaaratiedotteen, jossa kehotettiin ihmisiä välittömästi pois jäiltä. Vastaavaa vaaratiedotetta ei ole annettu aiemmin Savossa.

Viimeisin tapaus sattui Varpaisjärvellä tiistaina, kun jäälle mennyt mies putosi heikkoihin jäihin Urimolahdella. Naapurit huomasivat tilanteen tai saivat pelastettua miehen turvaan.

Päivää aiemmin mopoilija vajosi heikkoihin jäihin Leppävirran Poijinpellolla. Naapuri huomasi siinäkin tilanteen ja pelasti miehen.

Mopo ja sen reki upposivat kuitenkin järveen.

Sunnuntaina Pieksämäellä 10-vuotias tyttö vajosi jäihin, mutta pääsi jään reunalle, josta palomiehet pelastivat hänet.

Viime viikon keskiviikkona mies putosi heikkoihin jäihin Maaningalla, mutta sai kairan avulla pidettyä itsensä pinnalla, kunnes kolme sivullista pelastivat hänet.

Savon järvillä on paikoin jäätä jopa kymmeniä senttejä, mutta sateet ja useita päiviä jatkuneet lämpöasteet ovat pehmentäneet ja puikkoonnuttaneet jäät kulkukelvottomiksi.

Viranomaiset varoittavat, ettei jäille ole enää asiaa, vaan jäät ovat heikentyneet monin paikoin jo koko maakunnassa. Myös rahtilaivaliikenne Pohjois- ja Etelä-Savossa on alkanut järvillä.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut