Puutarha alkaa ikkunalaudalta - näin viljely onnistuu kerrostalossa

Tomaattia, paprikaa, rosmariinia, punarevonhäntää, mustasilmäsusannaa, salkoruusua ja orvokkeja. Niitä kaikkia kasvaa kuopiolaisen Raija Rialinnan kerrostalon ikkunalaudalla. Keittiön nurkassa odottaa vielä säkillinen kylvämättömiä siemeniä. Myöhemmin keväällä puolet keittiönpöydästä ja iso osa koko keittiöstä on kasvinalkujen vallassa, Rialinna nauraa.

– Toukokuussa vien suurimman osan kasveista mökille. Keittiössä on tarkoitus esikasvattaa vielä ainakin 40 samettiruusua, jotka tulevat verannan ympärille.

Ensimmäiset siemenet Rialinna kylvi multaan lähes kuukausi sitten. Esimerkiksi tomaatin ja paprikan kylvämisen voi aloittaa jo helmikuussa, pian alkaa olla jo liian myöhäistä. Esikasvatus nopeuttaa kasvien kasvamista ja sadon onnistumista lyhyen kesän aikana.

Vaikka luonnonvalo ja ulkoilma tekevät kasveille hyvää, voi kotipuutarhan pitää kerrostalossa vaikka koko kesän. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota, mistä suunnasta aurinko paistaa, sillä liika luonnonvalo voi olla kasveille haitaksi.

– Kasveja joutuu kääntelemään koko ajan, koska ne pyrkivät aina kohti valoa. Kasvit olisi hyvä siirtää edes parvekkeelle jossain vaiheessa, koska huoneenlämmössä niistä tulee helposti honteloita ja lehdistä ei tule täysin vihreitä, Rialinna toteaa.

Hän on itse hankkinut keittön ikkunalaudan yläpuolelle kasvilampun. Sen tarkoituksena on levittää valoa tasaisesti kaikkien kasvien ylle.

Aivan kaikki kasvit eivät sovellu sisätiloissa viljeltäväksi. Esimerkiksi monet tomaattilajikkeet kasvavat niin suuriksi, että ne on siirrettävä vähintään suurikokoiseen ruukkuun jossain vaiheessa.

– Amppelitomaatti ja runkotomaatti ovat sopivan pieniä kerrostaloon. Samettiruusu on todella helppo kasvattaa, siitä voisi aloittaa viljelyharrastuksen, Rialinna vinkkaa.

Tällä hetkellä erityisesti chili kasvaa monien kerrostalojen ikkunalaudoilla. Chili tulee kuitenkin kylvää jo helmikuussa, jotta siitä ehtii saada satoa loppukesästä.

Kerrostaloviljelijäksi ryhtymiseen ei käytännössä tarvitse alkuvaiheessa muuta kuin pieniä ruukkuja, kylvömultaa ja siemeniä. Kun taimet ovat tarpeeksi suuria, tai niihin on ilmestynyt ensimmäinen varsinainen lehti, ne koulitaan eli siirretään kasvamaan väljemmin taimimultaan. Lopuksi ne voi siirtää vielä puutarhamultaan tai maahan kasvamaan.

– Kaikkia yrttejä ei tarvitse siirtää toiseen astiaan, mutta esimerkiksi tomaatti täytyy, jotta juuret mahtuvat kunnolla kasvamaan.

Kotipuutarhan hoito on muuttumassa yhä vaivattomammaksi, sillä myynnissä on nykyään myös valmiita turvenappeja, joissa esikasvatuksen voi tehdä. Sen jälkeen napit istutetaan multaan.

– Nappi hajoaa multaan nopeasti. Tällainen vaivattomuus on lyömässä itseään läpi, Rialinna kertoo.

Jo vuosikausia kasveja harrastanut Rialinna on ilokseen huomannut, että puutarhainnostus on lähtenyt leviämään viime vuosina yhä laajemmalle. Pitkälahden puutarhakerhon jäsenenä hän on nähnyt jäsenmäärän kasvun.

– Nykyään kaikki haluavat kasvattaa jotain pientä itselleen, Rialinna toteaa.

Sama ilmiö on todettu myös Suomen puutarhaliiton teettämässä selvityksessä, jonka mukaan erityisesti alle 35-vuotiaat kaupunkilaiset ovat innostuneet puutarhaharrastamisesta parvekkeilla ja ikkunalaudoilla. Yli 40-vuotiaat panostavat enimmäkseen pihapuutarhoihin.

Raija Rialinna tietää kokemuksesta, että puutarhaharrastus vie nopeasti mukanaan. Muutamasta kukasta tulee kymmeniä kukkia ja lopulta asunto on täynnä kasveja. Harrastuksen ilo piileekin siinä, että oman kädenjäljen ja siemenestä lähtevän kasvun näkee läheltä.

– Silti odotan jo, että saan kasvit pois asunnosta ja pihamaalle, hän naurahtaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut