Projektinjohtaja Pöysti: Etelä-Savon kuntien lähtötoiveita vaikea hyväksyä

Viiden kunnan lähtöä nykyisestä Etelä-Savon maakunnasta on vaikea hyväksyä, sanoo sote- ja aluehallintouudistuksen projektinjohtaja Tuomas Pöysti. Etelä-Savosta haluavat lähteä muun muassa Savonlinna ja Pieksämäki. Pienemmistä kunnista muualle haluavat Enonkoski, Heinävesi ja Joroinen. Maakunnan väkiluku pienenisi lähes puoleen, jos kaikki viisi kuntaa lähtisivät.

Pöysti arvioikin STT:lle, että maakunnan tilanne näyttää hankalalta.

– Maakunnalla tulisi muutoksen jälkeen olla taloudelliset ja henkilöstövoimavaroihin perustuvat edellytykset vastata asukkaiden palvelujen järjestämisestä ja rahoituksesta sekä riittävästä omasta palvelutuotannosta, Pöysti kertoi sähköpostiviestissään maakunnan vaihtamisen perusteista.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen ja rahoittaminen aiotaan uudistuksessa antaa 18 alueelle, jotka vastaavat nykyisiä maakuntia.

Jokaista maakunnan muutosta kuitenkin katsotaan erikseen ja asiasta neuvotellaan, hän korosti. Hallitus ei ole vielä keskustellut asiasta tarkemmin. Sote-järjestämislain ja maakuntalain voimaanpanolakiin kirjataan, mitkä kunnat kuuluvat mihinkin uuteen maakuntaan, Pöysti kertoi.

Yhteensä yhdeksän kuntaa ilmoitti alkuvuodesta hallitukselle haluavansa vaihtaa nykyisen maakuntansa toiseen. Keski-Suomesta Jämsä ja Kuhmoinen haluaisivat Pirkanmaalle. Kymenlaaksolainen Iitti toivoisi pääsevänsä osaksi Päijät-Hämettä ja Isokyrö Pohjanmaalta Etelä-Pohjanmaalle.

Kuntien näkemystä kysytään vielä uudelleen, kun hallituksen lakiesitykset lähtevät lausuntokierrokselle. Lait on määrä saada valmiiksi tämän kuun aikana.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio ei usko, että mahdollisia maakunnanvaihtajia tulee juuri lisää. Hän arvioi, että Etelä-Savon ja Keski-Suomen kuntien tapauksessa lupaa maakunnan vaihtoon voi olla vaikea saada. Maakunnat muuttuisivat niin oleellisesti.

– Jos muutto ei vaikuttaisi maakunnan elinvoimaisuuteen, ehkä se onnistuisikin, hän arvioi.

Pöystin mukaan kuntien toiveita tarkasteltaessa merkitystä on myös sillä, onko maakunnassa ja kunnassa laaja yksimielisyys maakuntajaon muutoksesta. Tämä voi olla ongelma esimerkiksi Jämsälle, jossa kaupunginvaltuustossa pidettiin tiukka äänestys Pirkanmaan ja Keski-Suomen välillä.

Kuntaliiton Tainio sanoo, että kuntien toiveita olisi kunnioitettava.

– Kunnan pitää saada päättää, mihin maakuntaan se kuuluu.

Kunnan pakottaminen osaksi maakuntaa, johon se ei halua kuulua, on rinnastettavissa kuntien pakkoliitoksiin, Tainio sanoo.

Mainos: Savon Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut