Muunsukupuolinen muusikko vastaa perussuomalaisten tyttö-poika-kampanjaan

Tero Heteron kappaleet eivät kerro huumeista ja seksistä, vaan rakkaudesta ja elämään luottamisesta. Hän onkin ristinyt tyylinsä romeorapiksi.

– Tykkään rapista muuten, mutta miehinen uho on sellainen, mihin en osaa samaistua. Ajattelin, että pitäisi olla hahmo, joka on todella miehinen, mutta jonka uho kertoo hyvistä asioista, kuten kauneudesta ja rakkaudesta, Tero Hetero kertoo.

Nimi syntyi sattumalta. Tero Hetero on sanoittanut aiemmin iskelmää, ja on siksi tottunut tekemään alku- ja loppusointuja. Kerran sitten räpätessä Tero Hetero putkahti ilmoille sanaleikkinä, ja nimi jäi elämään.

– Aloin räpätä, koska nykypäivänä rap on genre, jossa saa oman äänensä kuuluviin. Jos menisin popparina kertomaan, kuka Tero Hetero on, se hukkuisi musiikkiin. Rapissa sen saa tuoda paatoksella esille. Minulle on tärkeää, mitä biiseissä sanotaan.

Tero Heterolta on juuri tullut ulos ensimmäinen sinkku En oo tyttö. Miksi hän haluaa kertoa, ettei ole tyttö?

Tero Hetero on oikealta nimeltään Niina Hartikainen. Kuopiolaislähtöinen Hartikainen sanoo kappaleen idean tulleen taannoisesta #tyttö_poika-kampanjasta, jonka Perussuomalaiset Nuoret käynnistivät.

Kampanjan tiedotteessa todettiin muun muassa, että ”Perussuomalaisten Nuorten mielestä sukupuolten kyseenalaistaminen hämmentää nuoria, ja järjestö kehottaa kasvattajia ja vanhempia olemaan laittamatta lapsiaan tällaisten trendivirtausten kokeiksi.”

Hartikainen näki punaista.

– Kun törmäsin kampanjaan, ajattelin lähinnä, että ei tämä ole todellista. Onko tämä joku vitsi? En usein kommentoi Facebookiin mitään politiikkaan liittyvää, mutta sitä oli pakko kommentoida, koska se koski niin syvästi omaa identiteettiäni ja sen mitätöimistä, hän sanoo.

Hartikainen jatkaa olevan pöyristyttävää, että kampanja unohtaa hänen kaltaisensa ihmiset, jotka eivät mahdu tyttö–poika-jaotteluun. Aivan kuin heitä ei olisi olemassa.

– Olen muunsukupuolinen. En identifioidu kunnolla kumpaankaan sukupuoleen, mutta enemmän mieheen kuin naiseen. Tero oli minulle sellainen hahmo, jonka kautta pystyin aluksi toteuttamaan miehistä puoltani.

Muunsukupuolinen joutuu törmäämään erilaisuuteensa joka päivä. Se ei ole helppoa. Monissa tilanteissa Hartikaiselle on tullut olo, ettei hän voi kertoa elämästään totuudenmukaisesti.

Harva muunsukupuolinen haluaakaan tulla julkisuuteen omalla nimellään ja kuvallaan.

– Siihen ei osata vielä suhtautua, kun sanon, etten tunne olevani nainen. Tai että rintani ahdistavat minua. Se on ihmisille hyvin omituinen asia. Tavallaan ymmärrän sen, koska jos he kokevat oman vartalonsa juuri sellaiseksi kuin sen pitääkin olla, on varmaan vaikea asettua toisen asemaan, Hartikainen sanoo.

Vaikka Tero Hetero ei ole varsinaisesti poliittinen hahmo, Tero haluaa musiikillaan viedä eteenpäin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyväksymistä ja ylipäätään ihmisten monimuotoisuuden suvaitsemista.

– Varsinkin haluan olla esikuva nuorille, jotka etsivät itseään. Seksuaalisuus tai sukupuoli eivät ole käsitteitä, jotka määrätään suoraan, vaan ne muuttuvat. On ok olla jotain muuta kuin mitä normi toitottaa.

Hartikainen itse kuvitteli pitkään olevansa lesbo. Ajatus siitä, ettei hän olisi nainen, oli niin kielletty, ettei sellaista uskaltanut edes miettiä.

Vasta reilu vuosi sitten hän alkoi myöntää itselleen, ettei tunne olevansa kehonsa ehdottamaa sukupuolta.

– En tiedä vielä satavarmaksi kuka olen. Se voi muuttua ajan myötä, kun kasvaa, vanhenee ja ymmärtää enemmän. En ole aloittanut vielä hormonihoitoja enkä ole menossa leikkauksiin, mutta en tiedä, vaikka jossain vaiheessa olisinkin menossa. Mietintäprosessi on kesken.

Syntynyt Kuopiossa 1982. Asuu nykyään Mäntsälässä.

Valmistunut Orimattilan Salpaus-koulutuskeskuksesta musiikkiteknologiksi 2011. Koulutus pätevöittää esimerkiksi äänittäjäksi ja miksaajaksi.

Tehnyt musiikkia eri yhtyeissä, mutta nyt pääprojektina on Tero Hetero.

Tero Heteron musiikki on elektronista tanssimusiikkia yhdistettynä rappiin.

Bändissä ovat mukana Lasse Turunen, Henna Helasvuo ja Sari Goltz.

Tero Hetero esiintyy Henry’s Pubissa Kuopiossa 8.4. Ukkosmaineen kanssa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Savon Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut