Panama-paljastukset tuovat Islantiin ennenaikaiset vaalit

STT

Islannissa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit syksyllä, sanoo maan pääministeriksi nouseva Sigurdur Ingi Johannsson.

Islannin pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson joutui väistymään tehtävästä Panama-vuodon paljastusten takia. Hän kuitenkin tarkensi myöhemmin, ettei aio varsinaisesti erota, vaan on pyytänyt Johannssonia työskentelemään pääministerin tehtävissä määrittelemättömän ajan.

Alkuperäisen aikataulun mukaan Islannissa oli määrä järjestää parlamenttivaalit huhtikuussa 2017.

Gunnlaugsson jatkaa puoluejohdossa

Islannin hallituskoalitio päätti pääministerin syrjään astumisesta myöhään eilen. 53-vuotias Johannsson siirtyy pääministeriksi maatalousministerin paikalta.

Hän kuuluu edistyspuolueeseen, kuten väistyvä pääministerikin, ja on puolueen varapuheenjohtaja. 41-vuotias Gunnlaugsson jatkaa toistaiseksi edistyspuolueen johdossa.

Johannssonin mukaan Islannin koalitiohallitus eli edistyspuolue ja itsenäisyyspuolue jatkavat yhteistyötään.

Mielenosoittajat vaativat hallituksen eroa

Islannissa on järjestetty suuria, koko hallituksen eroa vaativia mielenosoituksia sen jälkeen, kun niin sanotut Panama-paperit vuotivat julkisuuteen.

Panamalaisen Mossack Fonseca -lakifirman vuodetut dokumentit paljastivat Gunnlaugssonin ja hänen vaimonsa perustaneen Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröidyn Wintris-yhtiön. Islantilaismedian mukaan pääministeri myi osuutensa vaimolleen nimellisellä summalla vuonna 2009, eli juuri ennen kuin laki olisi velvoittanut häntä paljastamaan sidonnaisuutensa.

Gunnlaugsson itse on kieltänyt tehneensä mitään väärää.

Aivan taistelutta pääministeri ei pestiään jättänyt, sillä tiistaina hän pyysi ensin presidentti Olafur Ragnar Grimssonia hajottamaan hallituksen. Ensimmäistä kertaa Islannin historiassa presidentti kieltäytyi pyynnöstä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut