Kommentti: Nalle Wahlroos, mitä sinä nyt möläytät?

Nordean hallituksen puheenjohtajan Björn "Nalle" Wahlroosin odotetaan astuvan esiin Panama-skandaalissa.

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on pysytellyt hiljaa Panama-vuodossa. Ojala Markku

Outi Laatikainen

Nordea on perustanut asiakkailleen satoja yhtiöitä veroparatiiseihin. Yhtiö on pahoitellut asiaa, ja äänessä ovat olleet ainakin konsernijohtaja Casper von Koskull ja Suomen-maajohtaja Ari Kaperi. Hyvä niin: operatiivisen johdon on loogistakin kommentoida yhtiön operatiivista toimintaa.

Sen sijaan Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn "Nalle" Wahlroos on pysytellyt hiljaa. Hänenkin olisi syytä astua esiin. Konserni on niin vakavassa paikassa, että pelkän operatiivisen johdon selittelyt eivät riitä. Esimerkiksi kun Nokian Renkaat narahti aiemmin tänä vuonna rengastestivilpistä, myös yhtiön hallituksen puheenjohtaja Petteri Waldén esiintyi mediassa nopeasti. Nordeankin tapauksessa Wahlroosia on kyllä tavoiteltu.

Toisaalta Nordeassa saatetaan nyt toivoa hartaasti, että hallituksen puheenjohtaja pysyisi hiljaa. Nordean imago on ryvettynyt vuosien varrella huimasti, ja siitä sataa paljon kiitoksia Nallelle.

Wahlroos on tullut tunnetuksi monista möläytyksistään. Hänen esimerkiksi väitetään sanoneen, etteivät ri­vi­asiak­kaat tuo pank­kiin kuin hiek­kaa ken­gis­sään. On kuitenkin epäselvää, kuka niin on sanonut alun perin. Ajatus silti yhdistetään Wahlroosiin, ja perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soinikin kirjoitti tiistaina blogissaan, että "nyt lähtee santa pankin lattialta".

Vuosi sitten toukokuussa Wahlroos arvioi ihmisiä varsin tylysti vakuutusyhtiö PFA:n seminaarissa Tanskassa.

– 80 prosenttia ihmisistä on idiootteja, ainakin, mitä tulee rahaan. Finanssisektori on tunneli, joka ottaa rahaa idiooteilta ihmisille, jotka ovat parempia rahan kanssa. Tästä hyötyvät kaikki – sekä idiootit että ne toiset, Wahlroos sanoi tanskalaisen talouslehden Finans.dk:n mukaan.

Nordeasta selitettiin jälkeenpäin, että Wahlroosin sanomiset eivät edusta Nordean filosofiaa.

Vuonna 2010 Wahlroosia ryöpytettiin, kun hän oli sanonut Financial Times -lehdelle, ettei Euroopassa voida entiseen tapaan jatkaa köyhyyden ja rikkinäisten perheiden tukemista. Myöhemmin Wahlroos selitti, että hän halusi arvostella sitä, että Euroopassa tehdään liian vähän työtunteja ja liian lyhyitä työuria.

Saavatkohan möläytykset pian jatkoa, vai kykeneekö arroganttina pidetty Wahlroos nousemaan tehtävänsä tasalle? Tosin vaikka hän osaisikin hoitaa asian niin hyvin kuin mahdollista, niin vaikuttaako se uskottavalta?

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut