Quantum Break on Remedyn jättisatsaus: "Rahallisesti voidaan puhua isosta Hollywood-tuotannosta"

Shawn Ashmore on Remedyn Quantum Break -pelin päähenkilö Jack Joyce. Remedy Entertainment

Iikka Taavitsainen

Ehkä me ollaan vähän hulluja, Sami Järvi nauraa. Remedy-pelitalon luova johtaja on juuri selvittänyt pitkään ja innokkaasti, kuinka tärkeä yksityiskohta oikeanlaiset hampaat ovat uudessa Quantum Break -pelissä.

Hampaat tuntuvat melko pieneltä asialta, kun keskustelun aiheena on todennäköisesti suomalaisen pelihistorian kallein tuote.

– Rahallisesti voidaan puhua isosta Hollywood-tuotannosta, Järvi vahvistaa.

Se tarkoittaa kymmenien miljoonien, jopa lähemmäs sadan miljoonan dollarin budjettia.

Tai on väärin puhua pelkästään pelistä. Quantum Break on peli, johon sisältyy tv-sarja – vieläpä sellainen, joka muuttuu pelaajan tekemien valintojen mukaan.

Tähtinä niin pelissä kuin videoissakin on a-luokan näyttelijöitä: pääosassa sankaroi X-men-elokuvista tuttu Shawn Ashmore, ja muissa tärkeissä rooleissa nähdään muun muassa Dominic Monaghan (muun muassa Lost ja Taru sormusten herrasta), Aidan Gillen (Game of Thrones) ja Lance Reddick (The Wire).

Järvi myöntää, että Quantum Breakissa halutaan näyttää kaikki se osaaminen, joka pelitaloon on yli 20 vuoden aikana kasaantunut.

– Kaikki olivat sitä mieltä, että ollaan vielä vähän kunnianhimoisempia, tehdään vielä vähän isommin ja hienommin.

Alkuperäinen idea pelin ja televisiosarjan yhdistämisestä tuli Remedyltä, mutta pelin julkaisija Microsoft heitti bensaa liekkeihin.

– Kun peli-ideaa esiteltiin Microsoftille, Xbox One -pelikonsoli ei ollut vielä ulkona. He sanoivat, että ovat tekemässä viihdelaitetta, jossa tärkeässä roolissa ovat pelien lisäksi tv- ja elokuvasisällöt, ja kannustivat meitä viemään televisiosarja-ajattelun pidemmälle, Järvi kertoo.

– Tuotannollisesti oli haastavaa, että samat paikat ja jopa kohtaukset ovat Quantum Breakissa sekä pelissä että videoissa, mutta siihen mentiin askel askeleelta.

Quantum Break on lähes viiden vuoden työn tulos. Tv-sarjan tekeminen peliin tarkoitti kuvauksia muun muassa Los Angelesissa.

Järvi kuvailee kuluneita vuosia henkisesti melkoiseksi vuoristoradaksi.

– Iso työ vaatii uskoa matkan varrella. Välillä se usko vähän horjuu, välillä on hyvä fiilis. Nyt fiilis on erinomainen, kun peli on kohta ulkona. Viikonloppuna saamme jännittää ensimmäisiä virallisia arvioita.

Pelin ydinteema on aika. Lyhykäisyydessään Quantum Breakin juoni kertoo epäonnistuneesta aikamatkakokeesta, jonka katastrofaalisia seurauksia pelin päähenkilö Jack Joyce (Ashmore) koettaa korjata. Kokeen seurauksena hän saa kyvyn manipuloida aikaa usealla tavalla.

Jo Remedyn ensimmäisessä hittipelissä Max Paynessa (2001) käytettiin ajan hidastamista osana pelikokemusta. Järvi korostaa, että Max Paynessa ominaisuus oli liimattu pelin päälle, mutta Quantum Breakissa ajalla leikkiminen on osa peliä.

– Aika on tärkeä osa koko tarinaa, ja Quantum Breakessa tarinan kerronta on tärkeää. Halusimme innostavan toimintapelin, joka olisi niin hieno, että nekin, jotka eivät normaalisti pelaa, voisivat näyttelijöiden, tarinan ja tv-puolen kautta löytää maailmamme.

Pelin maailmaa on rakennettu huolella useiden asiantuntijoiden avustuksella. Muun muassa kosmologi Syksy Räsäsen kävi kuuntelemassa pelitalon näkemyksiä ja kertoi, miten nykypäivän tiede asiat näkee.

– Ehkä emme ymmärtäneet kaikkea, mitä hän sanoi, mutta keskustelusta syntyi se fiktiivinen tiede, jonka ympärillä pelimme pyörii.

Mutta ne digitalisoidut hampaat? Niillä on Järven mukaan merkitystä.

– Maallikon näkökulmasta tätä on ehkä vaikea ymmärtää, mutta siinä on selvä ero, onko digitaalisen Shawn Ashmoren suussa geneeriset hampaat vai hänen omat hampaansa. Hampaat vaikuttavat siihen, miten kasvot liikkuvat suun ympärillä. Ihmiset ovat tiedostamattaan taitavia lukemaan kasvoja ja huomaavat kyllä, jos jokin on pielessä, Järvi sanoo.

Järven mukaan Remedyn teknologisesti tärkeimpiä innovaatioita pelissä ovatkin pitkälle kehittyneet kasvojenkaappaus- ja skannustekniikat.

Quantum Breakin omistaa Microsoft, mutta teknologia kuuluu Remedylle.

– Tämän kehitystyön päälle voimme rakentaa tulevia pelejä.

Mahdollisesta jatkosta ei vielä ole tietoa.

– Siitä on liian aikaista puhua. Tarinassa on paljon sellaista, että sitä voi halutessa jatkaa. Tämä on kuitenkin viihdebisnestä, ja jatko on kiinni pelin kaupallisesta menestymisestä, Järvi sanoo.

– Luovana johtajana minulle on tärkeintä, että pelistä tykätään. Jos joku ihminen kertoo joskus, että pelimme on ollut merkittävä kokemus, joka on innostanut jollekin luovalle alalle, niin se on paras palkinto.

Quantum Break julkaistaan Microsoftin Xbox Onelle ja Windows 10 -käyttöjärjestelmälle huhtikuun viidentenä päivänä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut