Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jaakko Teposta elämäkerta: "Kunhan eivät hirveästi kauhistele tai kaunistele"

Kirjailija ja toimittaja Antti Heikkinen tekee kansantaiteilija Jaakko Teposta elämäkerran. Lokakuussa ilmestyvän kirjan on tarkoitus kertoa, millainen mies on koko kansan rakastama kupletööri.

Heikkinen pitää kunnia-asiana, että häntä pyydettiin Jaakko Tepon elämäkerran kirjoittajaksi. Ensimmäiset keskustelut kirjasta käytiin syksyllä 2014, eikä Heikkisen tarvinnut miettiä kahdesti vastaustaan. Kirjailija huomauttaa, että hänen ja Jaakko Tepon suhde yltää huomattavasti paria vuotta kauemmas – itse asiassa Heikkisen lapsuuteen.

– Voi sanoa, että osan pohjatyöstä tätä kirjaa varten tein jo kuusivuotiaana. Meillä oli autossa neljä kasettia, joista kolme sisälsi Jaskaa. Osasin kaikki biisit jo lapsena ulkoa siinä määrin, että vanhempani ajattelivat takavarikoida kasetit hetkeksi.

Se neljäs kasetti oli Eino Valtasen No justiinsa juu, mutta sen kappaleita Heikkinen ei ikinä oppinut.

Jaakko Teposta on julkaistu vuonna 2008 Martti Kaukosen tekemä Haaska mies -kirja. Heikkinen kehuu kirjaa, mutta perustelee uutta elämäkertaa sillä, että se tarjoaa laajemman katsannon kansantaiteilijan elämään.

– Haastattelen kirjaa varten esimerkiksi Jaskan lähipiiriä, ystäviä ja muita taiteilijoita. Hänen tuotantoaanhan esittää nuorempikin sukupolvi, Heikkinen sanoo.

– Tämä on myös selviytymistarina, sillä Jaakon matkalla on ollut kivikkoja, joista hän on noussut. Paljastuskirja tämä ei ole, mutta Jaakosta on paljon tarinoita, joita ei ole vielä julkisesti kerrottu.

Elämäkertaa varten Heikkisellä on nauhalla Jaakko Tepon haastattelua neljäkymmentä tuntia. Kirjailijan mukaan nauhuri on välttämättömyys, jotta tarinaniskijän hieno kieli ja osuvat lauseet saadaan sellaisinaan kirjaan.

– Toimittajatausta on apuna, että sen kaiken saa litteroitua kunnolla.

Heikkinen muistuttaa, että vaikka Jaakko Teppo on humoristi, hän on paljon muutakin.

– Osaltaan tekstit ovat hyvinkin kantaaottavia, herkkiä ja kauniita.

Myös Jaakko Teppo kertoo pitävänsä kunnia-asiana, että Heikkisen kaltainen kirjailija on kiinnostunut ”tällaisesta vanhasta fossiilista”.

– Antti on osoittanut kirjailijalahjansa esimerkiksi Juicesta ja Turusen Heikistä kertovilla kirjoillaan. Hän taitaa edustaa Itä-Suomessa tällä hetkellä sitä penaalin terävintä kynää, Jaakko Teppo kehuu.

– Myös kemiat pelaavat yhteen. Me molemmat ymmärrämme tavallisen ihmisen elämää.

Tarinaniskijä sanoo odottavansa jo innolla, mitä kaikkea Heikkinen saa kaiveltua esille.

– Toivottavasti ihmiset ovat Antille rehellisiä, etteivät hirveästi kauhistele tai kaunistele, Jaakko Teppo nauraa.

– Vaikka eihän minulla ole pelättävää, olen elänyt nuhteessa, en synnissä. Tietenkin kirja pitää sitten lukea, että osaan vastata tulevaisuudessa oikein itseäni koskeviin kysymyksiin.

Lokakuussa julkaistava Jaakko Tepon elämäkerta ei ole ainut kirja, joka Heikkiseltä julkaistaan syksyllä. Siltalan kustantama Matkamies maan -niminen romaani ilmestyy syyskuussa. Lisäksi helmikuussa uutisoitiin, että Heikkinen tekee kirjan Ponssen perustajan, teollisuusneuvos Einari Vidgrenin elämästä.

– Olen juuri viimeistelemässä romaania, ja sen jälkeen teen Jaakko Tepon elämäkerran loppuun. Sitä työtähän on elämäkertaa varten tehty tässä koko ajan, eli en minä parissa kuukaudessa tyhjästä kirjaa kasaa, Heikkinen vastaa aikataulutiedusteluihin.

– Vidgrenin kirjassa deadline on vasta 2020. Se on pidemmässä juoksussa. Projektista ilmoitettiin hyvissä ajoin, että saamme koottua varmasti kaikki mielenkiintoiset tarinat hänestä.

Iisalmessa syntynyt tarinaniskijä ja kuplettilaulaja Jaakko Teppo (s. 1953) oli suosionsa huipulla 1980-luvulla, jolloin hän teki parhaimmillaan yli 300 keikkaa vuodessa. Tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Pamela sekä Hilma ja Onni. Jaakko Teppo on myynyt uransa aikana yli 600 000 albumia.

Jaakko Teppo jäi sairaseläkkeelle vuonna 1994. Hänen lauluistaan ja tarinoistaan kootut konserttisalikiertueet Onnen Kerjäläiset, Jaakko Teppo goes to Mallorca sekä 60-vuotiskiertue Huumorin ytimessä keräsivät lähes 100 000 katsojaa.

Nilsiäläinen Antti Heikkinen (s. 1985) julkaisi vuonna 2014 jättimenestykseksi nousseen Juice Leskisen elämäkerran Risainen elämä. Samana vuonna hänelle myönnettiin myös Savonia- ja Kalevi Jäntti-palkinnot esikoisromaanistaan Pihkatappi. Viime vuonna Heikkinen kirjoitti kirjailija Heikki Turusen elämäkerran Turjailija.

Jaakko Tepon elämäkerta julkaistaan lokakuussa 2016. Kirjan kustantajana toimii Teppojen perheyritys Fun Pandemia Oy.