Miksi osa miehistä ei löydä puolisoa? Seksuaaliterapeutti tietää syyn

Arkistokuva. Juha Poutanen

Saija Kauhanen

Miksi jotkut miehet jäävät eron jälkeen ajelehtimaan tilanteesta toiseen? Miksi osa heistä ei vain löydä sopivaa puolisoa itselleen? Ja miksi on paljon myös heitä, jotka suorastaan pelkäävät naisia?

Tällaisia asioita Anu Kinnunen on pohtinut työssään seksuaalineuvojana ja -terapeuttina.

– Miehillä on selkeästi heikompi yksinpärjäämisen kyky kuin naisilla. Tutkimukset kertovat myös yksinelävien miesten sairastavan naisia enemmän ja kuolevan nuorempina kuin parisuhteessa elävät, hän toteaa sanomalehti Karjalaiselle.

Kinnunen selvitti kumppanin puuttumisen syitä jo seksuaaliterapeutin opinnäytetyössään. Tutkimukseen osallistuneista seksuaaliterapeutin luona käyneistä miehistä kaikki kertoivat saaneensa parisuhteen muodostamiseen apua vastaanotolta. Ilman kumppania oleminen haittasi elämää paljon.

Vuodet seksuaaliterapeuttina ja Suomen ensimmäisenä ”sex coachina” ovat innostaneet Kinnusen tutkimaan aihetta lisää. Itä-Suomen yliopistoon on tekeillä väitöskirja miesten vastentahtoisesta parisuhteettomuudesta. Sosiologian alan väitöskirja liittyy laajaan tutkimushankkeeseen suomalaisten yksinäisyydestä.

Tahtomattaan sinkkuna elävät miehet Kinnunen jakaa kolmeen kategoriaan. Ensimmäiseen kuuluvat miehet, joilla on elämässään joku nainen, mutta tämä ei täytä toiveita.

Toiseen ryhmään kuuluvat miehet ovat olleet parisuhteessa. Suhteen muodostaminen oli helppoa, ja miehet ovat muutenkin sosiaalisesti kyvykkäitä. Sitten tulee ero ja vapaus, jota nämä miehet eivät välttämättä osaa hallita.

Kolmanteen ryhmään kuuluvilla miehillä ei ole välttämättä ollut naissuhteita lainkaan. Naiset ovat pelottavia, mystisiä ja etäisiä. Osalla pelko juontaa lapsuudesta, jossa esimerkiksi perheen äiti saattoi suhtautua miehiin vihamielisesti.

Naisia pelkääviä miehiä Kinnunen rohkaisee etenemään asteittain mutta rehellisesti.

– Jos miehellä ei ole kokemusta naisista, baaribongailu voi tuntua kaukaiselta. Silloin pohditaan, onko mies itse valmis parisuhteeseen ihan käytännön tasolla. Onko esimerkiksi tilaa, jossa mahdollisen kumppanin kanssa voisi olla kahdestaan?

Kinnunen rohkaisee myös läheisyyteen.

– Tuon esiin, että naiset osaavat kyllä itse kertoa kosketukselle rajat. Liikaa ei kannata pelätä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut